Vägen till banken

Karolina Losell började sin resa på samhällsvetenskapliga programmet på Stockholms Musikgymnasium, med inriktning på musik. Hon var då omedveten om att hon 30 år senare skulle vara anställd på en bank. Efter sin gymnasietid for hon till Norge för att jobba som avdelningschef på ett hotell, där hon tog del av olika ledarutbildningar. Tio år senare flyttade hon tillbaka till Sverige för att fortsätta sina studier. Hon valde då att bland annat gå ett grundår på Huma Nova med inriktning på att bli organisationskonsult, därefter läste hon till diplomerad stress & friskvårdsterapeut samt diplomerad coach.

Några år senare tipsade en god vän Karolina om en ledig tjänst som hade öppnats upp på Roslagens Sparbank. Av nyfikenhet sökte hon jobbet, och strax därefter fick hon platsen som projektledare Samhällsnytta. From år 2013 blev hon även Verkställande tjänsteman för Roslagens Sparbanks Stiftelser.

Stortrivs

Idag stortrivs Karolina på banken, och hoppas på att få fortsätta med det hon gör i framtiden. Hon förklarar sitt yrke som ett väldigt varierat jobb, där ingen dag är den andra lik. Ena dagen sitter hon i möten, och nästa dag är hon ute i bygden och får vara med och dela ut bidrag och stipendier till ungdomar och idrottsföreningar. Det är ett jobb med många uppdrag, men för Karolina som gillar att ha många bollar i luften samtidigt, passar det henne perfekt.

Sparbankens DNA

Det som är speciellt för sparbanken är att den inte har några aktieägare. Alla sparbanker jobbar olika men det de har gemensamt är att de ger tillbaka till sina kunder och sin bygd på annat sätt. Roslagens sparbank gör detta genom bland annat bidrag till föreningar, kultur och privatpersoner. Rollen som Karolina har är inte en typisk bankroll utan är mer specifik för Sparbanker. Karolina har en stor roll i det administrativa arbetet med att bland annat hantera alla ansökningar som kommer in till stiftelsen.

Yrkesrollens toppar och dalar

Det är ingen lätt roll att hantera, men Karolina sköter det utmärkt. Vi frågade henne vilka egenskaper hon ansågs krävdes för att klara av rollen, varpå hon svarade att man behöver ha en inre drivkraft, gilla att träffa människor och driva projekt. Det är även viktigt att vara lösningsorienterad för att kunna hantera eventuella utmaningar som kan dyka upp.

Trots att rollen är krävande finner Karolina en stor glädje i sitt arbete. I sin vardag får hon träffa många olika människor, driva projekt samt få vara med och dela ut en stor del av det som banken ger tillbaka till samhället. Hon gläds också alltid efter ett lyckat evenemang i samverkan med andra aktörer, till exempel vid Draknästet som hålls på Rodengymnasiet varje år.

/ Viktoria, Hilda & Ingrid.