Roslagens Sparbanks grundande 1859

Roslagens Sparbanks bankrörelse öppnades den 2 juli 1859. Den första bankdagen var det 30 personer, varav 17 kvinnor, som satte in sina sparade riksdaler i den nya banken. Pigan Mathilda Sofia Öhman var den första insättaren i Roslagens Sparbank. I motbok nummer 1 i "NorrTelje Stads, Lyhundra härads, Frötuna och Länna samt Bro och Wätö Skeppslagers Spar-Bank och PupillKassa" finns insättningen på 3 riksdaler prydligt inskrivet.

Mathilda Sofia Öhman

Mathilda föddes den 2 november år 1835 i Edebo församling. Som 18-åring år 1853 tog hon tjänst hos stadstandläkaren Pehr Georg Palmgren i Norrtelje. Där tjänstgjorde hon fortfarande den 2 juli 1859. I juni år 1861 flyttade Mathilda till Torstuna församling i Västmanland. I och med avflyttning från Norrtelje avslutades också kontot med banken. Hennes kapital inklusive räntor uppgick då till drygt 10 riksdaler.

Pigan Mathilda Sofia Öhman står som en symbol och förebild för betydelsen av flit, sparande och ekonomiskt förutseende. Statyn av Mathilda avtäcktes på Roslagens Sparbanks 140-årsdag den 2 juli år 1999. Statyn, som är gjord i brons, är skapad av skulptrisen Lena Lervik och ni finner den utanför Sparbankshuset i Norrtälje. Lena är född i Kristianstad år 1940 och är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm, samt vid Beaux Arts, Geneve.

Lär dig mer om Sparbankens historia

Läs mer om Roslagens Sparbanks historia i vår jubileumsbok från 150-årsjubileet:

Se våra historiska filmer