Utbildning och tidigare erfarenheter

Maria gick Samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet och det var där tankarna på juridik väcktes. Under sin gymnasietid praktiserade hon två veckor hos en advokat och fick möjlighet att följa med på rättegångar och träffa klienter. Praktiken ledde till sommarjobb och efter studenten föll valet enkelt på juridik. Ett av hennes senare sommarjobb var dåvarande Första Sparbanken, numera Swedbank i Stockholm och där utbildade hon sig internt med bouppteckningar. 2004 fick hon ett vikariat här på Roslagens Sparbank och idag är hon heltidsanställd.   

Huvudsakliga arbetsuppgifter och en vanlig dag på jobbet

Maria jobbar med rådgivning till kunder inom juridik där huvudfokus ligger på bouppteckningar, arv, gåvor, rådgivning inom privaträtt och familjerätt.

Som kund kommer du till henne med frågor om gemensamt ägande, giftemål, arv och vad som händer med arvet och tillhörigheter när någon dör.

Viktiga egenskaper

För att vara en bra familjejurist krävs enligt Maria att man är lyhörd, har vilja att förstå och är pedagogisk. Hon berättar att en del kommer glada för det ska gifta sig, medan andra precis förlorat en närstående. Hon behöver vara intresserad av sin kund, men också dra en gräns för att sedan lämna det. En av Marias tekniker för pedagogik och få kunden att förstå är att rita med pilar, rita andelar och dra streck. Då får kunden bättre förståelse för sitt ärende.

Detta leder in på vad som är det roligast med hennes jobb. Att träffa kunder som kommer nervösa eller har en negativ syn på jurister och sedan kunna vända det till något positivt, ser Maria som det roligaste i sitt arbete. Det är även det som gör det svårast. Hon arbetar med människor där allt kan tyckas vara lika, men inget ärende är exakt lika och då förstå hur man ska bemöta den individen kan vara svårt.

Vad Maria gör för företagets framgång

Marias tjänst är ovanlig inom banksektorn och Sparbanken är den enda bank som erbjuder tjänsten internt, med en jurist som är anställd. Detta gör hennes arbetsuppgifter extremt viktiga och till stor fördel. Hennes kollegor kan skicka klienter vidare till henne vid behov, vilket är en enorm fördel för banken.

Tips för framtida jurister

”Är man intresserad ska man köra!” Juristlinjen är så bred och har oerhört många olika områden att något kommer passa dig. Även om du inte vet exakt vad du vill bli, får du en extremt bra grundutbildning.  

Text och bild: Cornelia Hägerfelth