Det är dags första lektionen på onsdagsmorgonen i klass 4C på Norrgärdesskolan. Eleverna droppar in i klassrummet och sätter sig på sina platser. Idag har klassen besök av Anders Eriksson, från Roslagens Schackförbund, som för andra gången gästar klassen. Idag är det nämligen schack på schemat.

"Jag brukar försöka besöka klasserna tre gånger inför Schackfyrans stora turnering på våren. Förra året gjorde jag ungefär 100 besök ute i skolorna", berättar Anders.

Han har en kort genomgång i klassen för att friska upp minnet och eleverna är snabbt med på noterna.

"Ta inte bonden",  hojtar en elev när Anders gör ett drag på den digitala skärmen som visas på stora tavlan.
"Drottningen är skyddad av löparen", ropar en annan elev.

Schack - både roligt och utmanande

Efter genomgången frågar Anders eleverna om de vill spela schack och får ett rungande "JA" till svar från klassen. Eleverna kopplar upp sig på sina plattor och börjar spela mot varandra på schackservern lichess.org. Tystnaden lägger sig i rummet.

Vi stannar till hos Valer och kikar hur det går. Han tycker att det är lite blandat att spela schack, ibland svårt och ibland kul.

"Jag är inte så bra på schack – än", konstaterar han.

Leah tycker också att det både är roligt och lite svårt att spela schack. Ibland spelar hon även hemma, fast då på ”riktig” schackbräda. Hon brukar spela med sin mamma och ofta är det mamma som vinner, avslöjar Lea.

Anders Eriksson tycker att det är en bra ålder att introducera schack i årskurs fyra. Och det var också någonstans i den åldern som han själv fastnade för schack.

"Det var på ett sportlov när jag var 10–11 år som jag började spela. Jag är inte superbra men gillar att det handlar om planering och att man aldrig blir fullärd", berättar Anders.

Distriktsfinal i Schackfyran på Sportcentrum på vårkanten

Den 21 mars är det dags för schackfyran i stor skala – då möts fyrorna i en stor turnering på Sportcentrum i Norrtälje. Anders ser att ett visst intresse väcks hos barnen.

"Det är nästan alltid några som dyker upp på träningar på schackklubben efter finalen", säger Anders.

Uppskattad aktivitet som stärker det logiska tänkandet

Ljudnivå börjar öka i klassrummet igen och vi passar på att smyga ut. Vi fångar in läraren Anne Pedersen, som arbetar i parallellklassen och är den som tagit initiativ till schackfyran på Norrgärdesskolan.

"Schackfyran är en väldigt bra aktivitet! Det är bra sätt att lära sig logiskt tänkande; att se flera olika steg i en process. Att de lägger märke till att om jag tar ett drag här så kommer det att påverka nästa steg. Det utvecklar eleverna till att märka andra saker när vi gör andra uppgifter i matematik eller i andra ämnen, så därför tycker jag att det är ett jätteviktigt inslag att få vara med i schackfyran", berättar Anne.

Schackfyran i Roslagen sedan 1994

Per Hultin, initiativtagare till att projekt Schackfyran drog i gång i Roslagen 1994 och fortfarande engagerad, berättar att Schackfyran bedrivs helt ideellt av Roslagens Schackförbund som varje år besöker 30 klasser och gör ungefär 90 klassbesök i dessa. Distriktsfinalen på Sportcentrum i slutet av mars samlar varje år 600 barn i 10-årsåldern.

"Roslagens Sparbanks stiftelsers bidrag är helt avgörande för att vi ska kunna genomföra Schackfyran med den goda kvalitet vi har med avseende på klassbesök och distriktsfinal på Sportcentrum" avslutar Per.

Vi önskar alla fjärdeklassare ett stort lycka till!