Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
A family of three going to a birthday party

Privatekonomi – tips och analyser

Här kan du ta del av våra och vår samarbetspartner Swedbanks analyser, rapporter och tips om privatekonomi och finansiell hälsa.

Vi är privatekonom Arturo Arques, hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll och ungdomsekonom Julia Hofvendahl. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Aktuellt – information och tips kring din privatekonomi

 • 2024-06-10 08:00

  Hushållsarbete kostar kvinnor tusentals kronor

  Det dröjer 30 år innan kvinnors inkomst från arbete väntas vara i nivå med mäns. En av orsakerna är att kvinnor tar ett större ansvar för familj och hushåll. Det påverkar inkomsten här och nu men även ekonomin på sikt, visar en rapport från Swedbank.

 • 2024-04-11 06:30

  Barnbidraget täcker mindre av nödvändiga kostnader – lägsta nivån på 50 år

  Kostnaderna för att ha ett barn har ökat kraftigt de senaste åren. Men barnbidraget är oförändrat sedan 2018. I år täcker barnbidraget endast 25 procent av de nödvändiga kostnaderna för en 10-åring. Det är den lägsta nivån sedan Swedbank började följa hushållens ekonomi för femtio år sedan.   

 • 2024-03-13 06:00

  Bättre finansiell hälsa trots tuffa tider – kvinnor ökar mest

  Det ekonomiska läget har fått fler att bry sig om sin ekonomi – och nu ökar den finansiella hälsan bland svenskarna. Mest ökar den bland kvinnor. Bland personer i fyrtioårsåldern backar dock den finansiella hälsan. Det visar en rapport från Swedbank.

 • 2024-03-06 08:45

  Tankar på pengar stressar var tredje 19-åring

  Nära åtta av tio tonåringar tänker på pengar minst en gång i veckan. De äldre tonåringarna gör det oftare, många av dem varje dag. 32 procent av 19-åringarna känner sig stressade eller ganska stressade när de tänker på pengar. Det visar en undersökning bland 13-19-åringar ur Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank.

 • 2024-03-04 08:45

  Swedbanks matkasse: Höstens prisnedgångar på livsmedel åts upp i januari

  Under slutet av förra året sjönk livsmedelspriserna, och i mitten av januari kostade Swedbanks matkasse 6 234 kronor – vilket är en minskning med 0,2 procent från höstens notering på 6 248. Höstens prisnedgångar åts dock upp av en tydlig prisuppgång i januari.

Senaste rapporterna

Privatekonomer Arturo Arques, Madelén falkenhäll och Julia Hofvendahl

Koll på plånboksfrågor

Få koll på de privatekonomiska frågor som debatteras, analyseras och aktualiseras just nu.

Woman charging electric car

Föreläsning: Privatekonomi för kvinnor

Intresset bland kvinnor för privatekonomi är rekordstort, och sju av tio kvinnor vill lära sig mer. Är du en av dem? Då är du varmt välkommen till någon av våra föreläsningar.

Kvinna sitter ute med en kaffe latte vid ett bord och jobbar på sin laptop

Privatekonomiska tips på enkel svenska och engelska, personal finance in English

Finansiell hälsa

Med koll på ekonomin kan man öka sin trygghet och frihet. Vårt index för finansiell hälsa mäter människors förmåga och kunskap om vardagsekonomi, sparande, lån och ekonomisk trygghet. Läs mer här.

Hållbart sparande

Hållbart sparande innebär att du placerar dina pengar så att de på ett positivt sätt påverkar miljö och klimat, men även främjar hållbarhet utifrån ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Genom att spara hållbart kan du vara med och bidra till en hållbar utveckling av samhället och världen.

Rådgivning - när du vill få hjälp

Vill du få koll på hur din ekonomi mår och få konkreta råd för hur du kan komma i gång med ett sparande? Eller se över din ekonomi i stort? Då kan det vara en bra idé att gå igenom en rådgivning - helt kostnadsfritt.

Självbetjäning

Händelser i livet

Vill du läsa mer? Här har vi samlat artiklar med tips och råd, för olika händelser i livet.