Ute är det mörkt, regnigt och nästintill kuling-vindar. Men inne i Mathildahallen är temperaturen och stämningen varm. Många seniorer är redan på plats en stund innan passet. De står och småpratar lite gruppvis och väntar på att dagens pass med cirkeljympa ska dra i gång. Göran Härngren, ordförande i föreningen, möter upp oss för att berätta lite mer.

Idén till Träningslust växte fram under pandemin. Göran hade länge burit på en idé om träning för seniorer.

- Vi var en grupp som över en fika spånade på om vi inte kunde köra i gång något. Men så funderade vi om det kunde ske mitt under pandemin. Men vi orkade inte vänta ut den så vi sa; ”Nej – vi kör!”, berättar Göran.

Under ett mer formellt och digitalt möte med ett femtontal personer närvarande, startades så föreningen och även namnet Träningslust kläcktes fram, som en symbol för själva andemeningen med träningen:


- Vi ska bidra till träningslust. Vi ska skapa träningslust och vi ska leva träningslust på passen, säger Göran.

Tillåtande träning med specialutbildade ledare

En kvinna vi får lov att störa lite mitt i träningspasset berättar att hon tycker att träningen är kul, prisvärd och anpassad för äldre.

- Det är så tillåtande. Här känner jag att det är okej att jag gör det som jag kan – jag har en ryggskada. Vi är så nöjda – alla ledare är bra och så mån om oss, berättar hon medan hon tar en paus från en cirkelstation.

 

Ledarna är specialutbildade på idrottsfysiologi för äldre, de arbetar alla ideellt precis som styrelsen. Utbudet är cirkelträning, dans och jympapass. Föreningen erbjuder i dagsläget pass på dagtid i Norrtälje, Rimbo och Herräng.

- Det finns inte många föreningar inriktade på seniorer, berättar Göran. Andra träningspass kan bli för tuffa för den här gruppen.

Göran som själv beskriver sig som en ”föreningsmänniska” har tio maraton och många Göteborgsvarv i bagaget, är själv en av ledarna. Han håller pass i Herräng, gärna ackompanjerat med femtio- och sextiotalsmusik, något som brukar uppskattas av deltagarna.

Projekt 85+

Träningslust Roslagen har även initierat ”Projektet 85+ ” vars syfte är att skapa möjligheter till fysisk träning i kombination med mindfulness samt gruppsamtal för kommunens äldre som har fyllt 85 år.

Roslagens Sparbanks Stiftelser har givit ett bidrag på 22 500 kronor som går till lokalhyran. Hittills är det ungefär 22 äldre seniorer som träffas i Norrtälje för träning som sedan avslutas med gemensam fika. Träningen blir även en mötesplats – en del har lärt känna varandra lite mer och börjat samåka till träningen.

På önskelistan står en mer central lokal i Norrtälje som är ledig dagtid. Tanken är att träningen ska vara enkel – det ska vara enkelt att komma till träningen - inga krångliga bokningssystem som ska skapa hinder. Det ska även vara anpassat för målgruppen och prisvärt. Och så lustfyllt förstås!