Sedan 1968 har hon legat tryggt förankrad i Norrtälje hamn, ångfartyget S/S Norrtelje, och blivit en viktig symbol för staden Norrtälje. Under vintersäsongen 2023/2024 får hon släppa sina förtöjningar och bogseras söderut till huvudstaden. Då ska nämligen den gamla damen, från 1900, pysslas om på varv och få sina bottenplåtar bytta, för att även fortsättningsvis kunna förgylla Norrtälje hamn med sin närvaro.

S/S Norrtelje ägs och förvaltas av stiftelsen S/S Norrtelje, där Knutte Alm är ordförande. Hans eget engagemang kring båten startade runt 2010 när båtens stiftelse var i behov av någon som tittade till båten. Ett engagemang som vuxit med åren.

- Stiftelsen ville ha någon som kunde titta till båten och någon uttryckte att "den där Knuttes Rör-bilen, den åker ju ändå förbi här hela tiden, han kan säkert stanna till och ha lite koll". Så jag blev hitbjuden och tänkte att några förtöjningar det kan jag ju hålla koll på, men det slutade med att jag blev invald i styrelsen", berättar Knutte med ett leende.

Det finns även en vänförening som på olika sätt bidrar till att stötta och uppmärksamma fartyget. Och nu ligger de, tillsammans med båtens stiftelse, bakom kampanjen "Länge leve S/S Norrtelje" där de samlar in pengar för att finansiera renoveringen som ska se till att båten ska kunna ligga kvar i Norrtälje hamn i många år till. För att kunna göra det behöver hon besöka varvet för en "omfattande operation" innan hon kan återvända hem igen.- Det blir nog förhoppningsvis vid vecka 9, 10, beroende på isläget, som hon kan återvända hem. Sedan återstår ett stort arbete med att iordningsställa henne igen, berättar Knutte.

Fartyget har nämligen tömts på allt lösöre och mer därtill, något som varvet krävt bland annat för brandsäkerheten. Fyra stora containrar förvarar nu hennes tillhörigheter under båtens bortavaro.

- Allt från kockens kastruller och grytor till stolar, gardiner och annat som gått att plocka loss. Allt har plockats ner och märkts upp, upplyser Knutte.

I slutet av november 2023 öppnas nya bron i hamnen för att släppa iväg S/S Norrtelje på sin färd söderut med hjälp av bogserbåtar. Till sommaren 2024 hoppas vi att hon åter är i hamn, upprustad och upputsad för att fortsätta sin stillsamma resa som museifartyg med restaurang. Och som viktig symbol för staden Norrtälje!