Jag kommer in via lastkajen och möts av ungdomarna som samlats i kulisserna. Det är bara oktober men redan dags för julsaga. Tisdagskväll betyder teaterrepetition för Rimbo Ungdomsteater och för dem har julen varit aktuell länge.

-          Vi har skrivit manuset själva, baserat på boken av Charles Dickens. Första akten fick ungdomarna på våren och akt två fick de innan sommaren så att de ska hinna träna ordentligt. Och nu bygger vi uppsättningen och fokuserar som mest, berättar Alexandra Hallstedt, som är ledare i föreningen och regissör för uppsättningen.

Det är 13 ungdomar som är engagerade i teateruppsättningen. De står och småpratar lite i kulisserna inför kvällens repetitioner. Alice, som spelar självaste Scrooge, sitter på scengolvet, lutad över manuspärmen. Jag passar på att fråga hur själva inläsningen sker.-          Jag övar en del hemma. Läser manuset och vill gärna ha någon som läser motreplikerna. Då brukar jag låna mina föräldrar, berättar Alice och blickar åter ner i manuspärmen.Dags att köra i gång. Alexandra samlar ungdomarna och börjar med några samarbetsövningar innan det är tid för att öva på olika scener ur julsagan.

-          Tänk på era karaktärer, uppmanar Alexandra när scenerna ska börja repas. ”Lev dig in och försök få liv i din karaktär. Fundera på hur skulle min karaktär reagera på det, vad gör jag och var står jag på scen.”Ungdomarna och Alexandra har dialog om hur scenerna ska vara. ”Är det inte bättre att jag kommer från det här hållet” undrar någon.

-          Jag lär mig av det här också. Vi jobbar tillsammans. Jag har helhetsansvaret men får ofta tips på olika detaljer, berättar Alexandra.

När några av ungdomarna övar på någon scen sitter de andra bredvid och peppar och hjälper till att fylla i meningar som kompisen tillfälligt glömt bort.Föreningen har en hel del mindre barn som är intresserade av att börja spela teater, men de saknar i dagsläget en ledare för detta. Så om du som läser det här känner någon eller själv har erfarenhet av barnteater, så kontakta föreningen.

När det är föreställningar på Opalen brukar ungdomsteaterföreningen stå för fikaserveringen. För pengarna de tjänar brukar de tillsammans gå och se teater på de stora scenerna.

-           I december när de spelat färdigt så ska de gå och se ”Processen” på Stadsteatern. Innan föreställningen ska de få en rundvisning på teatern av huvudrollsinnehavaren, som själv började sitt skådespeleri i RUT en gång i tiden, berättar Gunilla, som kallar sig ”avlagd teatermamma” som fortsatt engagera sig i föreningen långt efter att hennes barn slutat.Vi önskar Rimbo Ungdomsteater ett stort lycka till nu när det äntligen lackar mot julsaga a la RUT!