Redan vid entrén möter vi två entusiastiska seniorer som ivrigt väntar på att få komma in, en god tid innan magasinet slår upp sina dörrar för dagen.

-          Det här är så viktigt för oss äldre. Det får aldrig sluta. Jag är här varje vecka, berättar en av damerna.

Vi släpps in av Roger Gustafsson, som arbetar på Magasinet sedan något år tillbaka. På onsdagar är det musikcafé för seniorer på schemat. Varannan vecka kör de musikquiz och varannan onsdag är det en artist som uppträder.

Den här veckan är det Erik Ryberg från Rimbo som kommer.

-          Vi försöker få hit lokala artister, eller att de har någon koppling hit, berättar Roger.

Caféet öppnar klockan 11 – programmet startar 11.30

Det är många stammisar som besöker caféet, men en och annan nykomling slinker också in varje vecka. Roger och hans kollega Daniel står i dörren, hälsar och byter några ord med några av dem som kommer upp för trappan till lokalen (hiss finns också). När jalusin till caféet dras upp och det är fritt fram att handla bildas snabbt en kö av fikasugna seniorer.

-          Det här missar jag inte. Det är alltid så trevlig, säger en kvinna när hon passerar oss och ställer sig i kön för att köpa kaffe med tillbehör inför musikuppträdandet.

Så är klockan slagen för musikprogrammet. Roger kliver upp på scenen och hälsar både publik och artist välkomna.

Han berättar lite kort om både veckans och nästa veckas program innan han återvänder till teknikbåset och artisten tar vid.

Mysig atmosfär

Runt om i lokalen finns lampor med dämpad belysning, vaserna på bordet pryds av färgglada höstlöv och i ett hörn sprakar en ”fuskeld” hemtrevligt i något som liknar en riktig kamin. Sköna fåtöljer är utspridda i lokalen där gästerna slagit sig ner. Det är fika uppdukat på varje bord. Publiken är redo!

Erik inleder med en välkänd låt av Cornelis Vreeswijk och publiken är snabbt med på noterna. Någon ses stampa i takt och en farbror diggar med huvudet i takt med tonerna. Fler Cornelis-låtar spelas. Även Simon & Garfunkel och Lars Winnerbäcks står på repertoaren. Erik småpratar mellan låtarna och bjuder på egna minnen till låtarna. Det är trevlig stämning och skön musik! Det är inte konstigt att seniorerna trivs och gärna återvänder vecka efter vecka.