En fond är en samling värdepapper, som aktier eller obligationer, som du äger tillsammans med alla andra som sparar i fonden.
Fonden förvaltas av en fondförvaltare där en eller flera personer arbetar med att följa fondens fastslagna placeringsinriktning och att få den att utvecklas så bra som möjligt så att ditt sparande ökar i värde.
Välkommen till Fondskolan

I vår Fondskola får du lära dig det mesta du behöver veta för att spara i fonder - oavsett om du är nybörjare eller har sparat länge i fonder. Läs mer om vad en fond är, hur man köper och säljer fonder med mera!
Det finns flera olika typer av fonder av välja mellan.
- Aktivt förvaltade fonder
- Passivt förvaltade fonder (så kallade indexfonder)
- Aktiefonder, som placerar i aktier i olika företag som finns i olika branscher, länder och regioner
- Räntefonder, som placerar i värdepapper som ger ränta, exempelvis obligationer
- Blandfonder, som blandar aktier och obligationer
- Fond-i-fonder, fonder som placerar i andra fonder
- Hedgefonder, fonder som är sammansatta för att skydda kapitalet från värdefall genom att skapa en positiv avkastning oberoende av den allmänna marknadsutvecklingen
Om en fond har olika andelsklasser, innebär det att fonden erbjuder andelar med olika villkor. Dessa villkor kan skilja sig åt för exempelvis vilken valuta fonden handlas i, om fonden är utdelande eller inte, förvaltningsavgift samt villkor för distribution. Fondens förvaltning, karaktär och placeringsinriktning är samma oavsett andelsklass.
Du vet att din fond har andelsklasser om det finns en bokstav mellan A och U efter namnet på fonden. Ett exempel skulle vara Access Asien A eller Företagsobligationsfond L. Du kan hitta information om alla andelsklasser, även de som inte är öppna för handel, i fondens informationsbroschyr.
Exempelfond
Placerar i stora och små bolag globalt i alla branscher.
Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Du kan göra engångsköp eller så kan du starta ett regelbundet sparande, ett månadssparande, där ett bestämt belopp dras från ditt konto varje månad. Det är lätt att ändra beloppet om du vill spara mer eller mindre pengar en månad.
Du kan börja spara i fonder via internetbanken, appen Spara och placera, på våra kontor eller genom att ringa oss på 0176-770 00
En professionell fondförvaltare sköter handeln med värdepapper i fonden. Men du har själv ansvar för att du köpa eller sälja dina andelar i fonden. Grundprincipen för fondsparande är att du bör utgå från när du ska använda dina pengar och hur låg eller hög risk du vill ta.
Vill du spara bekvämt i en av våra skräddarsydda fonder eller vill du vara en aktiv fondsparare? Väljer du det bekväma fondvalet gör du ett val bland våra fem skräddarsydda fonder. Är aktivt val något för dig? Då kan du välja bland drygt 500 fonder.
Det är alltid viktigt att du själv sätter dig in i vad som händer med det egna sparandet, till exempel när räntan eller börsen går upp eller ner. Det kan även vara bra om du bestämmer dig om du ska gå ur en sparform om värdet sjunkit en viss procent eller stigit till en viss nivå. Läs vidare nedan för att ta reda på vilken fond som passar dig.
3 saker att tänka på när du väljer fond
- Välj rätt risknivå
Hur hög risk är du villig att ta i ditt fondsparande? Hög, låg eller mittemellan? - Bestäm hur länge du vill spara
1 år, 5 år, 8 år eller längre? - Välj rätt fond
Du kan göra ett bekvämt fondval och väljer då bland våra fem skräddarsydda fonder. Om du vill sätta ihop ett eget fondpaket kan du välja bland drygt 500 fonder.
Välj rätt risknivå
- Med risk menar vi både möjlighet att dina sparpengar ökar i värde (det vi kallar avkastning) men också risken att förlora avkastningen eller i värsta fall en del av ditt sparande. Därför är det viktigt att välja en risknivå som känns rätt för dig.
Du väljer låg risk om det är viktigare för dig att ditt sparande inte minskar i värde än att du får högre avkastning. Räntefonder är då att föredra. - Mellanrisk passar dig som vill ha balans - möjlighet till högre avkastning men med begränsad risk för att ditt sparande minskar i värde. Våra blandfonder kan då passa bra. Det är en kombination av ränte- och aktiefonder.
- Vill du däremot spara på lång sikt så har du kanske råd att ta en högre risk – under tiden du sparar kommer börsen att svänga flera gånger men du har tid att vänta in en uppgång. Aktiefonder är bästa alternativet för dig som vill ha chansen till högsta möjliga avkastning och samtidigt är beredd att ta risk.
Välj spartid
Hur långt är det till ditt sparmål? 1 år, 5 år, 8 år - eller ännu längre? Svaret avgör vilken fond du ska välja.
- Tänker du spara under en kortare tid, 1 - 2 år, är ett sparande i räntefonder att föredra. Risken är relativt låg för att ditt sparade kapital kommer att minska i värde.
- Vill du spara i 3 - 5 år kan du välja en blandfond med delar i både ränte- och aktiefonder.
- Är ditt sparmål längre bort är däremot ett sparande i aktiefonder att föredra. Risken är högre, men du får samtidigt chans till en högre avkastning. Men det viktigaste är att det känns bra just för dig.
- Funderar du på att börja spara till pension så har vi skräddarsydda pensionsfonder för dig. Är du född på 60, 70, 80 eller 90 – talet? Välj fond enkelt och bekvämt beroende på vilket årtionde du är född.
Välj rätt fond
Du hittar fram till rätt typ av fond när du har bestämt dig för risknivå och hur länge du vill spara. Aktiefond passar bra om du vill spara under en längre tidsperiod. Ska du däremot fondspara på kortare sikt är räntefonder att föredra.
Bra att känna till är att varje fond har olika rating, utmärkelser och avgifter. Rating är ett slags betygssystem för fonder. Fonden får ett betyg av företaget Morningstar, mellan en och fem stjärnor, där en stjärna är det sämsta betyget. En del fonder har inget fondbetyg. Det kan bero på att fonden är yngre än tre år.
Utmärkelser är ett annat sätt att se hur den aktuella fonden har stått sig historiskt jämfört med konkurrerande fonder. Utmärkelser delas till exempel ut till den mest framgångsrika fonden inom en viss kategori på ett, fem eller tio år.
Fondens avgifter varierar och beror till exempel på vilken typ av fond du väljer. Förvaltningsavgiften kan skilja sig ganska kraftigt mellan till exempel räntefonder och aktiefonder. Vissa fonder kan också ha inköpsavgifter och köp- och säljavgifter.
Vill du enkelt komma igång med ditt fondsparande, välj en fond ur vårt bekväma fondval. Känner du att du vill vara aktiv med ditt val av fonder så kan du välja bland drygt 500 fonder.
Du bör utgå från när du ska använda dina pengar och hur låg eller hög risk du vill ta. Grundprincipen som alltid gäller för fondsparande är kopplingen mellan risk och avkastning. Ett sparande med låg risk ger normalt lägre avkastning. Sparande med hög risk ger möjlighet till högre avkastning, men det kan även innebära att det du har sparat minskar i värde.
Fondernas värde går upp och ner. En fond med hög risk har större svängningar, vilket gör det svårare att förutsäga vilket värde fonden kommer att ha i framtiden. Fonderna delas in i olika klasser beroende på vilken risk fonden tidigare haft. Riskklassen är ett mått på hur mycket värdet på en fond har varierat under ett visst antal månader.
Vilken avkastning fonden har haft historiskt är inte någon garanti för hur den kommer att utvecklas i framtiden och vilken avkastning den kommer att ge. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Hur köper och säljer man fonder?
Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar och fonden köper i sin tur olika värdepapper för pengarna. Du kan antingen göra engångsinsättningar eller spara ett belopp som dras från ditt konto regelbundet.
Du kan även sälja fondandelar från ditt innehav. När du säljer en av Swedbanks fonder sker utbetalning cirka 1-3 dagar efter att försäljningen har registrerats. Säljer du fonder från ett annat fondbolag kan det ta upp till sex dagar innan du har pengarna på ditt konto. Se respektive fonds detaljsida för att se hur många dagar det tar från försäljning tills du får dina pengar.
Att byta fonder innebär i praktiken att du först säljer andelar i en fond och sedan köper nya andelar i en annan fond.
Likviddagar vid köp, sälj och byte av Swedbanks och andra fondbolags fonder
Bryttider och bryttidpunkter vid helgdagar
Så kurssätts fonder
Fondbolaget som förvaltar fonden tar ut en avgift som kallas förvaltningsavgift. För en aktiefond brukar förvaltningsavgiften ligga mellan 1,0 - 2,5 procent per år, men avgiften tas ut varje dag med 1/365-del. Det betyder att en fond med en förvaltningsavgift på 1,5 procent per år tar ut en avgift på 0,004 procent per dag innan fondbolaget räknar ut fondens utveckling för den dagen. Det innebär att alla avgifter är tagna ur fonden när utvecklingen redovisas. Om en fond uppges ha ökat med 8 procent ett visst år så är det efter att alla avgifter är tagna ur fonden.
Förvaltningsavgifter
Säljer du dina fondandelar med vinst får du betala skatt på kapitalvinsten. Roslagens Sparbank rapporterar din vinst eller förlust till Skatteverket. I deklarationen ska kapitalvinster och kapitalförluster på fondandelar beskattas i inkomstslaget kapital tillsammans med andra vinster och förluster samt räntor och utdelningar. Överskottet beskattas med en skattesats på 30 procent. Om det uppstår ett underskott medges skattereduktion med 30 procent av underskottet.
Har du ett fondsparande på Investeringssparkonto (ISK), blir det enklare att deklarera. Du kan när som helst köpa och sälja fonder utan att behöva deklarera vinster eller förluster och betala skatt på eventuella vinster. Istället betalar du skatt på en schabloninkomst som baseras på ditt innehav och statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret. Vi beräknar schabloninkomsten och rapporterar till dig och Skatteverket. Läs mer om fördelarna med Investeringssparkonto (ISK).
Investeringssparkonto (ISK)
Beskattning av fonder
Utdelningar i Swedbanks fonder
Månadsspara
Varför är det bra att månadsspara?
Du vet attsparandet blir av.- Du är med både när börsen går upp och ner. Riskerna sprids över tiden. Om du till exempel sparar 500 kronor i månaden så får du fler fondandelar för pengarna när marknaden går ner, det vill säga när priset är lägre på andelarna. När börsen går upp äger du fler andelar som värdet stiger på.
När du startat ditt månadssparande fortsätter det regelbundet och med automatik. Du behöver inte göra insättningarna på egen hand. Vi rekommenderar att du tittar till ditt sparande då och då och gör ändringar när du börjar närma dig ditt sparmål. Se hur ditt sparande kan växa:
Välj ett bra skal för ditt fondsparande
Välj ett skal för ditt fondsparande efter dina behov - Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring.
- Investeringssparkonto (ISK) passar bra till fondsparande. Kontot är som ett skal och där i kan du spara i både fonder, aktier och SPAXar – utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser.
- Kapitalförsäkring är en sparform där du kan bestämma när och till vem pengarna betalas ut.