Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Hyra ut bostaden?

Happy roommates moving home resting and talking

Att hyra ut stugan när du ändå inte är där, låta någon annan bo i din lägenhet eller kanske bara hyra ut ett rum är ett bra sätt att få in lite extra pengar. Men det finns lite regler att ha koll på. Vi har listat de viktigaste!

Tillstånd att hyra ut

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du först och främst ansöka hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen så att du har deras samtycke till uthyrningen. Om du hyr ut utan tillstånd eller tar ut en för hög hyra för kan du i värsta fall riskera böter eller fängelse eftersom det är olagligt.

Ansök hos hyresnämnden

Om du inte får det godkänt, trots att du anser att du borde få det, kan du ansöka hos hyresnämnden.

Godkända skäl kan till exempel vara att du ska studera eller jobba tillfälligt på annan ort. Det kan också vara att du vill testa att bo ihop med någon eller att du ligger på sjukhus under en längre tid.

För att hyra ut en bostadsrätt är reglerna ofta lite mer generösa, där kan du i vissa fall få godkänt för att du inte får lägenheten såld på grund av marknadsläget eller om du vill låta barn eller närstående bo där. Har du ett förstahandskontrakt eller äger bostaden och bara vill hyra ut ett rum behöver du inte ansöka om lov.

Besittningsrätt

Tänk på att om du hyr ur till samma hyresgäst i mer än två år kan hyresgästen få besittningsskydd, det vill säga ha rätt till förstahandskontraktet.

Skälig hyra

Vad som anses skälig hyra skiljer sig om du hyr ut en hyresrätt eller en bostadsrätt. Självklart ska du inte gå back på din uthyrning, men om tar du ut en för hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa läggas på hyran.

Försäkring

Viktigt innan du påbörjar en uthyrning är att kolla att du har rätt försäkring på plats, så att den täcker om något skulle hända.

Skatta på inkomsten

Oavsett bostadstyp, exempelvis villa, fritidshus eller bostadsrätt, får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per bostad och år från inkomster du får in från att hyra ut. Hyr du ut en villa eller fritidsfastighet får du dessutom göra avdrag med 20 procent av hyran. Hyr du i stället ut en privatbostadsrätt eller hyreslägenhet kan du, utöver schablonavdraget, göra avdrag för avgift eller hyra du har under tiden du hyr ut i andra hand, och som avser den uthyrda delen. För inkomster som överstiger avdragen betalar du 30 procent i skatt och inkomsten redovisas som inkomst av kapital.

Moms

Om du hyr ut tillfälligt i andra hand till olika hyresgäster mer än 16 veckor och omsättningen överstiger 50 000 kronor på ett år blir uthyrningen även momspliktig. Detta för att verksamheten då liknar hotellverksamhet.

Ersättning

Om hyresgästen betalar för fasta utgifter du har, som internet eller el, ska du inte ta upp det som hyra. En schablonmässig ersättning ska däremot tas upp som hyra. Och om hyresgästen har utfört arbete i bostaden, som att tapetsera eller laga något, ska värdet av arbetet tas upp som intäkt.

Tänk också detta när du hyr ut:

  • Skriv kontrakt: När är tillträde, vilken uppsägningstid gäller, och hur lång är hyrestiden? Kom ihåg att du som hyr ut har fullt ansvar för bostaden även när du inte är där, så var tydlig med vad som gäller.
  • Skriv en inventarieförteckning över bostadens ägodelar så att du har koll.
  • Betala alla räkningar själv – om du förlitar dig på en andrahandsgäst finns risken att det inte sköts som du vill.
  • Kolla efter skador när du lämnar över stugan/bostaden. Skriv ner dem så att du har koll på vad som fanns och vad som kan ha uppkommit ifall du hittar skador när hyresgästen flyttar ut igen. En besiktning kan också vara bra.
  • Kolla av bostaden efter varje avslutad uthyrningsperiod, fungerar allt som det ska, ingenting som saknas, byt till nya batterier i alla brandvarnare, mm.