Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Hyresrätt, bostadsrätt, villa – rättigheter och skyldigheter

Tre personer i olika åldrar möts i växthuset

Hyresrätt, bostadsrätt eller villa? Att ha någonstans att bo är ett av våra grundbehov i livet. Det är inte bara en trygghet eller någonstans att ha sina saker, utan även en plats som kan vara knuten till en massa känslor. Men vilka rättigheter och skyldigheter har du? Och vad är det som gäller om någonting händer? Vi benar ut saken.

 

Hyresrätt
Att ha kontrakt på en hyresrätt innebär att du hyr bostad av en värd som kan vara både privat, ett företag eller en kommun. När du bor i hyresrätt behöver du inte ha någon kontantinsats, men i vissa fall vill värden ha en deposition på 1-3 månadshyror som du får tillbaka när du flyttar ut. Värden kan också vilja att du ska ha en ekonomisk trygghet för att bevilja dig ett kontrakt. Om du inte har det kan de ibland acceptera en borgenär som går in och garanterar att hyran kommer att betalas.

Att hyra av en värd betyder att om något går sönder är det värden som ordnar det, till skillnad från när du själv äger bostaden då det är upp till dig att underhålla den. Det gäller förstås inte sånt du själv har tagit sönder med flit, det kan du istället bli ersättningsskyldig för gentemot värden. Du får heller inte göra vilka ingrepp du vill i bostaden – att måla om eller tapetsera brukar vara ok men i de fall du gör något värden inte håller med om kan du bli tvungen att återställa det innan du flyttar ut.

När du hyr lägenhet får du inte hur som helst hyra ut den till någon annan om du själv inte ska bo där. Du måste ansöka hos värden och det finns ett antal situationer där det är ok att hyra ut i andra hand, till exempel om du ska studera på annan ort. Ett enstaka rum får du dock hyra ut precis som du vill.

Bostadsrätt och äganderättsbostad
Många tror att en bostadsrätt är en bostad du äger fullt ut, men så är det inte riktigt. En bostadsrätt är en bostad du själv äger rätten att bo i. När det kommer till äganderätt, däremot, äger du bostaden helt och hållet. I båda fallen finns en samfällighet, eller förening, som ansvarar för alla gemensamma utrymmen.

I de flesta fall behöver man ta ett lån för att ha råd att köpa och då krävs en viss peng som kontantinsats och du behöver ha ett lånelöfte från banken innan du budar, för att veta hur högt du kan gå. Ett bud är dock inte bindande så länge inget är påskrivet, men det kan vara bra att veta att lånelöften du får via internetbanker i många fall bara är en indikation på hur mycket du skulle kunna få låna, så se till att vara säker på att ditt löfte är vattentätt innan du budar – och framför allt innan du skriver på. Din månadskostnad kommer sedan att bestå av pengen du betalar till bostadsrättsföreningen och det banken vill ha (ränta och amortering, alltså det du betalar tillbaka på lånet).

I en bostadsrätt är det du som har fullt ansvar för att trasiga saker byts ut eller repareras. Om till exempel frysen går sönder får du själv köpa en ny. Sådant som rör hela fastigheten, till exempel stambyte, tas via föreningen.

När det gäller bostadsrätter får du inte bara hyra ut som du vill, utan måste få det godkänt av föreningen. Det gäller dock inte om du vill hyra ut ett enstaka rum. Och har du en äganderätt får du göra precis som du vill!

Radhus och villa
Villa är drömboendet för många eftersom man inte har några grannar direkt inpå sig och har större frihet att göra precis vad man vill. Här finns ingen bostadsrättsförening som bestämmer utan du får själv avgöra precis vad du vill göra – inom gränserna för vad kommunen tillåter, förstås.

Men att bo i villa blir ofta lite dyrare i drift. Här är det till exempel du själv som betalar för vatten och sophämtning, som annars är inbakat i hyran. Det är också du som får ansvara för fasaden och annat underhåll, som en värd eller bostadsrättsförening sköter i andra fall. En bra buffert för oförutsedda händelser är alltså inte bara en bonus utan i princip ett måste.

Ha också koll på om det följer med något pantbrev, alltså att tidigare ägare har intecknat fastigheten innan för att få ett lån med det som säkerhet. Ett sådant kan nämligen följa med i köpet, vilket blir lite dyrare för den som köper.

En annan viktig del är lagfarten, som är ett bevis på vem som äger en fastighet. När du har köpt eller tagit över en fastighet måste du ansöka om lagfart och registrera överlåtelsen inom tre månader.

När det gäller radhus har du samma ansvar som för en friliggande villa, men eftersom du bor tätare inpå grannarna får du ta lite mer hänsyn. För många är det ändå värt det, för man gillar närheten.

Skogs- och lantbruksfastighet
Med skogs- och lantbruksfastighet menas allting som ingår när du köper mark för att hålla på med skogsverksamhet, lantbruk, driva en hästgård eller liknande. Och även om själva köpet av en skogs- eller lantbruksfastighet fungerar precis som när du köper en bostadsrätt eller villa, med lån, ränta och amorteringar, så är det ändå inte som att köpa vilken bostad som helst. Det innebär en nämligen helt annan investering än pengar – det är ett nytt sätt att leva.

I Sverige ägs hälften av all skog av privatpersoner, men eftersom man kan få inkomst från sin skogs- och lantbruksfastighet räknas man automatiskt som näringsidkare och behöver ha en enskild firma. (Det gäller all mark som taxerad som skog eller blandfastighet, alltså både mark och skog.) Man behöver dessutom ha ett förvärvstillstånd för sin verksamhet.

Som ägare av skogs- och lantbruksfastigheter gäller det att ha koll på pengarna och göra noggranna kalkyler på hur mycket investeringen kommer att kosta. Ofta underskattar man utgifterna – i dålig kombination med att överskatta sin egen förmåga att fixa saker. Det gäller också att göra kalkyler på hur mycket verksamheten kommer att kunna inbringa så att vardagsekonomin faktiskt går ihop.

Man brukar säga att man inte kan äga skog, utan att man bara lånar den av sina barnbarn. Och med tanke på att det tar ungefär 80 år för ett nyplanterat träd att ge avkastning får man säga att det här är en riktigt långsiktig investering. Härlighetsvärdet, däremot, kan vara ovärderligt för vissa.