Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så bosparar du

Två barn packar upp en flyttlåda i nya hemmet

Att spara till ett boende är ofta ett sparande på lång sikt. Då är det bra att tänka på att sprida sparandet, vara noga med nivån på avgifterna och inte vara rädd för att ta lite högre risk.

Med dagens bostadspriser är ett bosparande ofta ett sparande som man behöver ha på lång sikt. I vissa länder erbjuds konsumenterna ett subventionerat sparande om det ska gå till boende men så är det – än så länge – inte i Sverige.

– Bosparande är ett långsiktigt sparande. Var därför inte rädd för att placera pengarna i fonder med lite högre andel aktier, eftersom det ökar möjligheten till högre avkastning. Välj fonder med olika inriktning, som till exempel placerar i olika delar av världen eller i olika branscher, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Många föräldrar vill bospara till sina barn och då är tipset att börja så tidigt som möjligt och spara regelbundet.

– Om man har möjlighet kan man sätta av en del av barnbidraget. En bra idé är att lägga in en överföring via autogiro varje månad, det regelbundna sparandet är det bästa. Sparar man runt 500 kronor i månaden kan det, beroende på avkastning och avgifter, växa till 150 000-200 000 kronor efter 20 år*. Det kan vara en bra grund till en kontantinsats, säger Madelén Falkenhäll.

Det är bra att någon gång per år se över sitt långsiktiga sparande och justera det efter behov och situation.

– Se över sparandet varje år och öka det vid till exempel löneförhöjningar. Se också över risken i placeringarna. När man närmar sig uttag av pengarna kan det vara klokt att minska risken, det vill säga andelen aktier, i sitt sparande, säger Madelén Falkenhäll.

För det långsiktiga sparandet kan investeringssparkonto (ISK) vara en bra sparform Inom ISK är det enkelt att byta fonder och du behöver inte deklarera för varje enskild affär. Sparande på ISK schablonbeskattas också årligen, vilket betyder att pengarna är skattade och klara den dag du vill ta ut dem.

– För den som sparar till barnen kan det vara en bra idé att spara i förälderns namn, annars tillfaller pengarna barnet på 18-årsdagen. Inte alla unga är mogna att ta ansvar för en större summa vid den åldern, säger Madelén Falkenhäll.

Sparar man till barnet i förälders namn är det viktigt att veta att pengarna juridiskt sett tillhör föräldern. Beroende på vilken sparform man har valt, och hur familjesituationen ser ut, kan man behöva skriva gåvobrev, testamente eller göra sitt barn till förmånstagare för att säkerställa att pengarna går till barnet vid eventuell skilsmässa eller dödsfall. För att veta vad som gäller i enskilda fall är det bästa att vända sig till sin bank.

--------------------------------------------------------------------------------

* Om man sparar 500 kronor per månad på ISK. Inklusive avkastning 2-5 procent, exklusive avgifter. Utifrån skatteregler 2018.

Värt att tänka på är att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. På grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder som används, så kan pengar som placeras i fonden både minska och öka kraftigt i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på https://www.swedbankrobur.se/fonder/.