Det råder ett stilla lugn i den lilla lokalen, på Roslagsskolan i Norrtälje, när vi stiger in. En elev är redan på plats och vid sin sida har hon en ung tjej som hjälper henne med en uppgift. En lärare vänder några papper. Hon hittar det hon söker och ringer upp någon för att höra om han kommer idag.

Reijo och Marie Lustig, pensionerade lärare sedan tio år tillbaka, var inte svårövertalade att ställa upp som lärare två timmar på tisdagseftermiddagarna när Roslagsskolan erbjuder elever hjälp att komma i kapp med sina studier.

-    Det är roligt men ibland lite svårt också. Jag är mellanstadielärare egentligen så det tar en liten stund innan man kommer in i det. Jag har hjälpt till lite med engelska och med matte. En elev behövde lite hjälp med spanskan men det var det lite knepigare med, berättar Reijo leendes.

Tanken är att i liten grupp med lugn och ro kunna få hjälp med sina studier en eftermiddag i veckan av engagerade vuxna. Här erbjuds både trygghet och kunskap. Målet med projektet är att bidra till att fler elever höjer sina betyg, sin studiemotivation, stärker sitt självförtroende och ökar möjligheterna till fortsatta studier och framtida jobb.

De lokala ICA-butikerna Flygfyren och ICA Rimbo bistår med mellanmål för att hålla energinivån uppe så här en bit in på eftermiddagen.

-    Vi träffas en stund. De har ju gått en lång skoldag innan så det blir någon timme eller så länge de orkar. De kan ju vara rätt trötta så här sent på dagen och en del ska i väg sedan på idrott eller andra aktiviteter, säger Reijo.

Elhan, som i somras tog studenten från naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, har varit med som studiepolare sedan projektet drog i gång och den här eftermiddagen hjälper hon en tjej med matematik, ett ämne hon själv läst mycket under studierna. Hon tycker att det är kul att kunna hjälpa till även om hon inte har så stor erfarenhet som lärare innan.

 

-       Hon kommer direkt från gymnasiet med färska kunskaper och är verkligen en tillgång, säger Lillemor Öst som är projektledare för projekt Studiepolare.

Projektet har tagits väl emot av de ordinarie lärarna på skolorna och av både föräldrar och elever som alla uttryckt att de uppskattar det stöd och engagemang som de inlånade resurserna kommer med.