Studiepolare vänder sig i första hand till elever som riskerar att inte uppnå gymnasiebehörighet, men också till elever som av någon anledning behöver extra stöd i sina studier.

Engagerade extralärare kliver in som ”studiepolare” och hjälper högstadieelever i behov av studiestöd. Målet med projektet är att bidra till att fler elever höjer sina betyg, sin studiemotivation, stärker sitt självförtroende och ökar möjligheterna till fortsatta studier och framtida jobb. Projektet går under hösten in på sitt andra läsår på tre grundskolor i kommunen; Långsjöskolan i Rimbo, Roslagsskolan i Norrtälje och Hallsta skola. När terminen nu startat upp märker vi en större efterfrågan på studiehjälpen – på exempelvis Långsjöskolan har upp emot 20 elever anmält sig.

Så här tycker eleverna

Omnämnanden från förra årets elever vittnar om att projektet är uppskattat och behövs.

”Jag fick hjälp med spanskan av en Studiepolare och tack vare det fick jag ett C i slutbetyg. Utan den hjälpen hade jag inte fått något betyg alls”

“Jag har problem med att sätta mig in i hur andra personer känner och tänker, men en Studiepolare hjälpte mig att förstå hur jag skulle tänka. Tack vare det fick jag godkänt i svenska på nationella provet och då också i slutbetyget.”

”Hurra, nu är jag godkänd i engelskan tack vare dig!” skriver en elev som gått på stödet under hela vårterminen.

Det är eleverna själva som, tillsammans med vårdnadshavare, anmäler sitt intresse för att delta. I smågrupper får eleverna en gång i veckan hjälp med att förbättra sina kunskaper med hjälp av sin egen Studiepolare på skolan efter ordinarie skoltid

Så här tycker grundskolechefen – god effekt för eleverna

”Studiepolare har haft en god effekt för eleverna på de tre högstadieskolorna där de verkat. En hel del elever har blivit motiverade att gå till ”studiepolarna” för att få hjälp med läxor och studier. Klimatet har varit inbjudande vilket har bidragit till att många elever upplevt att det varit harmoni att komma till verksamheten. Något som i sin tur har bidragit till att eleverna fått möjlighet att utveckla ett eget ansvar för läxor och uppgifter, vilket inte ska förringas då gymnasiet ställer höga krav på eget ansvar. På så sätt blir dessa elever bättre förberedda inför kommande utmaningar samtidigt som de klarar av de skoluppgifter som de har idag.”, säger Johan Kant, skolchef för grundskolan

Gymnasiebehörighet är en av de absolut viktigaste ingredienserna för att säkra en bra framtid i kunskapssamhället. För att stötta barns skolgång tog Roslagens Sparbank, via sina stiftelser, initiativ till projektet Studiepolare, som startade i några av kommunens högstadieskolor hösten 2022 – nu går projektet in på sitt andra läsår.

Så här tycker en Studiepolare

”Det är jättekul och spännande att vara Studiepolare”, berättar en junior studiepolare som hjälpt elever på Roslagsskolan tidigare terminer. ”Det har varit utvecklande även för mig, jag har fått tänka på hur jag förklarar på ett bra sätt för eleverna så att det ska vara lättare att förstå. Jag har också pratat mycket med eleverna kring motivation och försöka hitta deras egna inre drivkrafter”, fortsätter hon.

Butiker sponsrar med mellanmål

Då inte bara knoppen utan även kroppen behöver extra stöttning bidrar ICA Flygfyren och ICA Rimbo med mellanmål för att ge extra energi åt eleverna.

”Projektet är en långsiktig satsning som ständigt utvecklas med syfte att bidra till en starkare skola och ett mer hållbart samhälle”, säger Karolina Losell, verkställande tjänsteman på Roslagens Sparbanks Stiftelser.

Mer information och kontakt

För ytterligare information vänligen kontakta:

Karolina Losell
Verkställande tjänsteman för Roslagens Sparbanks Stiftelser

Tfn: 0176-770 00

Direkt: 0176-771 62