Gott till fikat - Draganas julrutor
Smaka på vår kollega Dragica Srndovic goda julrutor. Till vardags arbetar hon på vårt Hallstavikskontor, fritiden spenderar hon gärna i köket bland bunkar och vispar.
Hoppas det smakar!
God Helg från Roslagens Sparbank
Deg
140 g socker
140 g rumstempererat smör
140 g mald mandel
70 g vetemjöl
4 st äggvitor
Ta två skålar och separera äggvitor och äggulor.
Vispa ihop smör och socker porös, tillsätt sedan mald mandel och siktat vetemjöl. Vispa äggvitorna hårt och blanda sedan försiktigt ner äggvitan.
Baka den i 180 grader tills degen får en fast yta. Cirka 15-20 minuter.
Smet
4 äggulor
140 g florsocker
En tesked vaniljsocker
Blanda äggulor med florsocker och vaniljsocker tills det blir en tjockare smet. Häll över den gula smeten på degen som kommer från ugnen.
Sänk ugnen till 100 grader och låt blandningen stå i cirka 50 minuter.
Fyllning
1 deciliter mjölk
70 g socker
70 g rumstempererat smör
70 g mörk choklad
140 g mald mandel
Värm upp mjölken och smält ner socker och choklad i mjölken. Vispa ner rumstempererat smör och sedan mandeln.
Bred över fyllningen.
Lycka till i köket!