Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Checka av dina utgifter för en bättre pension – 5 saker att gå igenom

Tre leende personer vid middagsbordet

Att spara är ett bra sätt att ge sig själv lite bättre ekonomiska möjligheter som pensionär. Men du kan också få en bättre ekonomi om du även ser över dina utgifter. Här är utgiftsposterna att checka av – och andra saker du kan göra för att få en lite bättre ekonomi som pensionär!

Ett hushålls privatekonomi består av både inkomster och utgifter. Genom att spara kan du förbättra inkomsten som pensionär. Men du kan också få en bättre ekonomi som pensionär om du även ser över dina utgifter, till exempel säga upp abonnemang du inte använder eller amortera extra på eventuella lån.

Här är utgiftsposterna att checka av och andra saker du kan göra för att förbereda ekonomin inför pensionen

1. Se över utgifterna! Gå igenom abonnemang och prenumerationer, finns det något du kan klara dig utan? Samla dina försäkringar på samma ställe, det brukar vara fördelaktigt. Vad har du för elavtal? Ibland kan det löna sig att jämföra och byta. Om du har bil kanske du kan byta till en billigare.

2. Amortera på bolånen. Att öka sitt sparande är bra, men även att amortera extra på eventuella lån. Det kan förbättra privatekonomin som pensionär med flera tusenlappar varje månad. Har du flera lån, börja att amortera ner de lån som är dyrast. Lever man tillsammans med någon är extra amorteringar på gemensamma lån ett bra sätt att förbättra bådas ekonomi som pensionär.

3. Öka sparandet. Från 50-årsåldern upplever många att de har en lite bättre privatekonomi. I så fall kan man passa på att öka sitt sparande, för att jämna ut inkomsten över hela livet. Har du många år kvar till pension kan du placera pengarna där de ger lite mer avkastning. Men glöm inte att se över dina placeringar med jämna mellanrum. Minska risken i dina placeringar när du närmar dig pension, så du inte riskerar att ditt sparande minskar i värde just som du ska börja ta ut av det.

4. Jobba något år längre. Fler år i arbete ger högre pension, så att jobba ett eller ett par år extra kan förbättra ekonomin som pensionär. Om du skjuter på uttaget av din pension kommer din månadsutbetalning att bli högre. Lägre inkomstskatt för de över 65 år gör det dessutom extra förmånligt att stanna kvar i yrkeslivet: Från det år du fyller 66 år betalar du ett par tusen mindre i inkomstskatt på en vanlig lön, pengar som du i stället kan spara till ditt liv som pensionär.

5. Börja planera tidigt! Börja med att gå in på minpension.se och gör din pensionsprognos. Där kan du se en prognos på hur mycket du kommer få i pension. Där kan du även se dina olika tjänstepensioner och hur din pension påverkas av hur du väljer att ta ut dem.

Tips!

Gör en pensionsprognos och prova på att leva på det du kommer få i pension i några månader. Då är du bättre förberedd och får en känsla av hur mycket du kanske vill förändra i din nuvarande ekonomi för att kunna få en god ekonomi som pensionär. Du kommer dessutom ha bättre koll när det är dags att välja uttagstid på din tjänstepension.