Innan semestern börjar är det bra att göra en plan och prioritera. Vad är viktigast för dig? Det kan vara mat, resor, spontan shopping, boende, upplevelser, nöjen med mera. Om semestern innebär en resa tillsammans med flera utanför det egna hushållet kan det vara bra att prata igenom några punkter före resan. Till exempel om du själv föredrar flera restaurangbesök före ett fint boende eller tvärtom.

Så kan du prata med barn om pengar under semestern

Vad händer om du säger att familjen inte har råd? Ett litet barn kan bli stressat när du säger att vissa saker är för dyra. Det gäller speciellt mindre barn som inte förstår skillnaden på att inte ha råd med att gå på Kolmården eller besöka Bamse på en solsemester utomlands. I stället kan du säga att ”I år har vi valt att åka till Gröna Lund, därför kan vi inte också åka till Liseberg”. Eller ”I år åker vi till Öland men då kan vi inte också åka till Gotland”. Då får barnet en förståelse för att göra saker tillsammans, men också att man inte kan göra allt.

Budgeteringstips inför semestern

När du planerar din semesterbudget är det två frågeställningar du bör ha i åtanke. Vad kan du tänka dig att avstå i vardagen för att lägga undan pengar till semestern och vad är du beredd att avstå under semestern för att sätta guldkant på vardagen? Genom att ta ställning till detta så förbereder du dig själv på ett bra sätt.

Självklart så behöver semestern inte kosta mycket för att du ska ha en härlig ledighet. Det finns många saker du kan göra som inte kostar så mycket eller till och med är gratis. Om du vill undvika att för mycket pengarna går åt och även för fort, så kan du göra det extra tydligt och enkelt genom att sätta upp en maxbudget för hela semester. Du kan även dela upp den veckovis. På så sätt har du full koll på hur mycket pengar du har att förhålla dig till.

När semestern är slut så är det bra att göra en utvärdering. Blev det som du tänkt eller fanns det något du skulle vilja göra annorlunda till nästa? Därför är vårt bästa tips är att lägga lite tid på att göra en semesterbudget, så blir det enklare att ge dig ut för att njuta av sommaren!

Läs gärna mer om hur du gör en budget för att få bättre koll på din ekonomi.