Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Ny bil eller begagnad? Så gör du smartaste köpet

Group of people talking while they wait for the electric car to be fully charged

Att köpa bil är en stor affär – men inte alltid en god investering. Tänk på det här inför valet mellan nytt och begagnat.

Fördelar

Ny bil

Tryggt köp. Köper du en ny bil följer det med garantier. Krånglar något de första åren är det bara att vända sig till leverantören eller återförsäljaren.

Din stil. Du väljer själv färg och material på klädsel, ratt, fälgar etc.
Kampanjerbjudanden. Ofta ingår tillvalspaket, fri service första året eller något annat som gör ditt bilägande smidigare och mer lustfyllt, åtminstone till en början.

Färre besiktningar. En ny bil ska besiktas första gången senast 36 månader efter den månad den togs i trafik. Nästa gång ska ske senast 24 månader efter den första besiktningen och därefter är det 14-månadersintervall som gäller.

Billigare försäkring. Så länge vagnskadegarantin gäller, behöver du bara teckna halvförsäkring på bilen.

Begagnad bil

Priset. Någon annan har redan betalat för den kraftigaste värdeminskningen i början av bilens livstid.

Utrustningen. Ofta kan du få både dragkrok, vinterdäck och värstingstereon med på köpet.

Andrahandsvärdet. Eller rättare sagt, ”tredjehandsvärdet”. Vårdar du bilen väl och kör sparsamt kan du få nästan lika mycket som du gav för bilen när du säljer den vidare inom ett par år.

Tryggt hos bilhandlaren. Köper du din begbil av en branschansluten bilhandlare eller auktionssajt av typen Kvarndammen så gäller konsumentköplagen. Det ger dig större möjligheter att få rätt om du exempelvis kommer hem och upptäcker fel på bilen som inte uppgetts i varudeklarationen. Är bilen bara ett eller ett par år gammal finns det dessutom oftast några år kvar på de garantier som medföljer bilen.

Nackdelar

Ny bil

Snabb värdeminskning. Räkna med att bilen tappar mellan 25-30 procent i värde så fort du sätter dig bakom ratten, och nästan halva värdet på tre år.

Risk för lång leveranstid. Beroende på popularitet och produktionstekniska omständigheter kan tiden mellan köp och leverans bli dryg.
 

Begagnad bil

Högre servicekostnader. Om milmätaren börjar närma sig femsiffrigt får du räkna med kostnader för en del reservdelar.

Risk för att bli lurad. Köper du begagnat av en privatperson köper du i befintligt skick och det är du som har undersökningsplikt. Fel som du upptäcker i efterhand får du alltså åtgärda på egen bekostnad. Likaså är det upp till dig att kolla upp med bilregistret att säljaren verkligen står som ägare till bilen, samt att det inte finns någon obetald fordonsskatt, trängselskatt eller felparkeringsavgift kopplad till bilen – saker som annars kan göra att du blir av med både bilen och pengarna.

Rost. Ju äldre bil, desto större risk för rostskador som kostar pengar att åtgärda och dessutom är ett hot mot säkerheten. Tänk på att rostskyddet varierar kraftigt mellan olika bilmärken, något du bör ha kollat upp före köpet.