Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Ta genvägen – köp ett företag

Sugen på att växa? Varför inte ta genvägen via ett redan existerande bolag. Här är tipsen för dig som vill snabba på expansionen genom att köpa färdigt.

Tips för dig som vill köpa företag

Är du på jakt efter ett mindre företag, som omsätter under 10 miljoner, kan du leta på webbplatser som bolagsplatsen.se, objektvision.se och blocket.se. Du kan också kontakta företagsmäklare för att få hjälp att hitta ett företag som passar dig.

Oavsett hur du går till väga är det viktigt att du är aktiv och noggrann i processen. Vi bad Jörgen Munter, som jobbar med mindre bolag på Bolagsbron, om hans bästa tips inför beslutet att köpa ett företag.

1. Gör en noggrann koll av företaget. Gå igenom räkenskaperna och ta hjälp om du inte själv behärskar ämnet. Se över bolagets avtal med kunder, leverantörer och personal. 

2. Kolla lager och inventarier. Bokförda värden är en sak. Verkligheten kan mycket väl vara en annan. Undersök kvaliteten på maskiner, inventarier och lager.

3. Värdera personberoendet. Verksamheten i mindre företag är ofta beroende av enskilda personer. Kan du få den nuvarande ägaren att jobba kvar tills du är varm i kläderna? Hur får du nyckelpersoner bland personalen att stanna kvar under en ny ägare?

4. Kom överens om vad som gäller när det kommer till sekretess. Många företagsaffärer har stupat på att information kring affären har läckt i förtid. Underskatta inte det problemet.

5. Se till att ni har ett tydligt och relevant köpeavtal. Inte sällan presenterar säljaren ett förslag. Gå igen det noga – gärna tillsammans med en jurist.

6. Slarva inte med formalian. Se till att ändra i aktieboken, få eventuella aktiebrev och begär en generalfullmakt, så att du kan sköta bolagets angelägenheter från dag ett. Försäkra dig om att du har alla behörigheter du behöver.