Många över 55 år börjar förbereda sin privatekonomi inför en lägre inkomst som pensionär, de flesta genom att spara mer och att se över sina återkommande utgifter. Men knappt var tredje har inte börjat.

- För de flesta minskar inkomsten ganska mycket när man går i pension. Det kan därför vara klokt att i god tid se över sin privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.


Två av tre önskar att de hade gjort andra val för sin pension
Knappt hälftenöver 55 år uppger att det finns saker som de hade tänkt göra som pensionär men som de nu inser att de inte kommer att ha råd med. Två av tre önskar också att de hade gjort något annorlunda avseende sin pension.

Var tredje ångrar att de inte började spara till sin pension tidigare eller att de sparat mer. 

- Det är aldrig försent att börja spara och det kommer göra skillnad. Är man ung ska man säkerställa att arbetsgivaren betalar in till tjänstepension och börja spara till sin pension. Är man närmre pension får man spara ett högre belopp varje månad, säger Madelén Falkenhäll.

Tips på hur du kan förbereda privatekonomin inför pension

  • Gå in på minpension.se och gör din pensionsprognos, så att du vet vilken pension du kan förvänta dig. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån vilken utbetalningstid du väljer på din tjänstepension.
  • Det är aldrig försent att börja spara till din pension, kommer du igång senare behöver du sätta undan ett större belopp varje månad.
  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, idag och som de förväntas vara som pensionär.
  • Tänk på att du kan påverka dina utgifter och på så sätt få en bättre privatekonomi. Spara kvitton eller använd något av de många digitala budgetverktyg som finns - vad lägger du pengar på? Finns det något du kan vara utan?
  • Genom att amortera extra på eventuella lån åren före pension och/eller se dig om efter ett billigare boende kan du sänka dina framtida kostnader, vilket ger mer kvar i plånboken som pensionär.
  • Se över abonnemang, avtal och försäkringar. Finns det sådant du inte längre har användning av?

 

Läs mer om hur man kan förbereda privatekonomin inför pension (pdf)