Tillstånd att hyra ut
Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du först ansöka hos bostadsrättsföreningen eller hyresvärden så att du har deras samtycke till uthyrningen. Godkända skäl kan till exempel vara att studera eller jobba tillfälligt på annan ort. Det kan också vara att du vill testa att bo ihop med någon eller att du ligger på sjukhus under en längre tid. För att hyra ut en bostadsrätt är reglerna ofta lite mer generösa, där kan du i vissa fall få godkänt för att du inte får lägenheten såld på grund av marknadsläget eller om du vill låta barn eller närstående bo där. Har du ett förstahandskontrakt eller äger bostaden och bara vill hyra ut ett rum behöver du inte ansöka om lov.

Skälig hyra
Vad som anses skälig hyra skiljer sig om du hyr ut en hyresrätt eller en bostadsrätt. Självklart ska du inte gå back på din uthyrning, men tar du ut en för hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa läggas på hyran.

Försäkring
Viktigt innan du påbörjar en uthyrning är att kolla att du har rätt försäkring på plats, så att den täcker om något skulle hända.

Skatta på inkomsten
Oavsett bostadstyp, exempelvis villa, fritidshus eller bostadsrätt, får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per bostad och år från inkomster du får in från att hyra ut. Hyr du ut en villa eller fritidsfastighet får du dessutom göra avdrag med 20 procent av hyran. Hyr du i stället ut en privat bostadsrätt eller hyreslägenhet kan du, utöver schablonavdraget, göra avdrag för avgift eller hyra du har under tiden du hyr ut i andra hand, och som avser den uthyrda delen. För inkomster som överstiger avdragen betalar du 30 procent i skatt och inkomsten redovisas som inkomst av kapital.

Läs mer om avdrag på skatteverket.se

Moms
Om du hyr ut tillfälligt i andra hand till olika hyresgäster mer än 16 veckor och omsättningen överstiger 50 000 kronor på ett år blir uthyrningen även momspliktig. Detta för att verksamheten då liknar hotellverksamhet.

Läs mer om momsplikten på skatteverket.se

Besittningsrätt
Tänk på att om du hyr ur till samma hyresgäst i mer än två år kan hyresgästen få besittningsskydd, det vill säga ha rätt till förstahandskontraktet.

Ersättning
Om hyresgästen betalar för fasta utgifter du har, som internet eller el, ska du inte ta upp det som hyra. En schablonmässig ersättning ska däremot tas upp som hyra. Och om hyresgästen har utfört arbete i bostaden, som att tapetsera eller laga något, ska värdet av arbetet tas upp som intäkt.

 

Fler tips och bra att tänka på när du hyr ut din bostad