─ Det senaste året har skapat en ”perfekt storm” för energimarknaden, då allting som kunde gått fel har gått fel, börjar Jonas med att konstatera.

I början av 2022 hade vi låga vattenmagasin i hela Norden, och även om vattenmagasinen i Sverige har fyllts på under året har de inte gjort det i södra Norge. Dessutom har ju Tysklands beroende av rysk gas, problemen med fransk kärnkraft i sommar och kriget i Ukraina gjort att energipriserna i Europa varit rekordhöga under sommaren.

Fortsatt höga priser

Tyvärr ser vi inte heller att priserna kommer sjunka under året. Sannolikheten för höga priser är större än för låga, och vi kommer troligtvis få leva med höga priser den här vintern och även hela 2023.

Det är såklart många kunder som hör av sig till oss på Norrtälje Energi och pratar om elpriserna, berättar Jonas. Den senaste månaden har trycket på vår kundtjänst varit stor. Vi tipsar om att försöka skaffa en buffert, den är alltid bra att ha. Och behöver man den inte i vinter, så finns ju bufferten kvar.

Hur kan jag spara el?

Bor du i en villa och har stor elförbrukning är det framför allt två stora saker du kan fundera på att göra. Eftersom varmvatten och värme normalt står för 75 procent av kostnaderna i en vanlig villa är det där man kan börja fokusera.

  1. Ansluta sig till fjärrvärmesystemet, om det finns tillgängligt. Vilket det framför allt gör i de större orterna, Norrtälje, Hallstavik och Rimbo. För nuvarande ansluter vi villor i Kvisthammra, till exempel. Och det finns möjlighet för fler att ansluta sig.
  2. Installera solceller. De ger även el på vintern (om man håller panelerna snöfria), och det är ju då priserna brukar vara som högst, så varje KwH man kan få från solen är värd mycket då.

Saker som går snabbare, där du med enklare medel kan spara energi redan samma månad är exempelvis att sänka värmen, släcka lampor, stänga av stand by-produkter, tvätta och diska med fulla maskiner, samt se över sina vitvaror så att de inte är energitjuvar.

Läs mer energispartips från Norrtälje Energi här

Sparbankens tips på hur du kan få ner elkostnaden

Du som har ett tim-avtal på elen kan också försöka styra förbrukningen till natten och andra tidpunkter när priset är billigast, alltså ladda elbilen och värma vatten på natten. Och även om man inte har tim-avtal idag så kan alla elkunder mäta sin elförbrukning, och det är ett första steg till att börja styra.

Hållbar energiproduktion/om Norrtälje Energi

Norrtälje Energi är ett elbolag med stark lokal närvaro och höga ambitioner på hållbarhetsområdet.Exempelvis eldar de med flis i kraftvärmepannorna och köper in överskottsvärme från pappersbruket i Hallstavik, för att den inte ska gå till spillo. All el som bolaget säljs är förnybar då det är antingen vattenkraft, biokraft eller vind/vatten-kraft.

Dessutom arrangerar de hållbarhetsdagar för alla 6:e klassare i kommunen där de bland annat utbildar om FN:s globala mål för en hållbar utveckling i världen, avslutar Jonas intervjun.