Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Jämställd ekonomi och sparande

De flesta som lever tillsammans har någon form av gemensam ekonomi, men det inkluderar inte alltid sparandet. Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll tipsar hur man spara i ett jämställt partnerskap. 

Par i bil som ler mot varandra

Så sparar ni för en jämställd ekonomi

 • Dela på småutgifterna, de är ofta större än man tror och tar av sparutrymme om det är en av er som betalar merparten av dem.
 • Spara antingen på varsitt håll eller gemensamt där båda har lika rätt till pengarna.
 • Om man som sambo skulle separera då ingår inte sparmedel i bodelningen, därför är det viktigt att var och en sparar i eget namn.
 • Tar den ena ett större ansvar under småbarnsår med lägre lön som effekt bör den kompenseras så att båda har lika förutsättningar att spara. Inkludera även pensionssparandet eftersom pensionen påverkas av lönen.

"Inkludera sparandet i den gemensamma ekonomin eller dela upp ekonomin ett sådant sätt att båda ges goda förutsättningar att kunna spara"

Sparutrymmet kan finnas i småutgifterna

I många hushåll är det kvinnorna som betalar en större del av de gemensamma småutgifterna, som till exempel saker till hemmet, presenter, vantar och annat till barnen (om man har barn). Ofta lägger man mer pengar än man tror på småutgifter.

Ett gemensamt konto med två bankkort

- Om man skaffar ett konto med två kort till, så kan man föra över pengar dit och använda till småutgifter. På så sätt betalar båda lika mycket, även av de utgifter som inte alltid syns, och båda ges bättre förutsättning att sätta undan pengar, säger Madelén Falkenhäll.

Många bäckar små

Småutgifter på 500 kronor per månad kan bli stora summor i slutändan. Skulle man i stället dela på småutgifterna och spara 250 kronor varje månad i fonder så skulle det på 15 år kunna bli nästan 70 000 kronor. Låter man sedan pengarna ligga kvar i fonder ytterligare 15 år då har man ett sparkapital på nästan 140 000 kronor.*) Bara av att dela på småutgifterna.

*) Anta ett sparande i fonder på Investeringssparkonto, real avkastning på sex procent. Efter skatt (statslåneränta nov 2022) och avgifter.

Jämställt sparande under småbarnsår

Bildar man familj är det särskilt viktigt att tänka på att jämställa ekonomin inom hushållet under småbarnsåren. Det gör man bäst genom att försöka dela lika på föräldraledighet, VAB-dagar och eventuellt deltidsarbete.

Om den ena partnern stannar hemma med barnen länge

Den som i större utsträckning är frånvarande från sitt arbete har inte bara en lägre lön under den tiden, utan också sämre förutsättning att spara för sin ekonomiska trygghet.

– När barnen är små är det inte ovanligt att den med lägre inkomst är den som tar en större del av föräldraledighet, VAB och kanske även jobbar deltid några år. Det minskar inkomsten och därmed möjligheten att spara.

- Därför är det viktigt att man inkludera både vanligt sparandet samt sparandet till pension, i den gemensamma ekonomin, säger Madelén Falkenhäll.

Få koll på dina köp med Utgiftskollen

I vår app finns Utgiftskollen där du enkelt kan hålla koll på alla dina utgifter. Utgifterna samlas utifrån kategori och du får en tydlig överblick vad du lägger dina pengar på.

Utgiftskollen

Andra läste också

 • Därför har kvinnor ofta lägre pension

  Pensionen grundas på hur stora inkomster man haft under arbetslivet och eftersom kvinnor ofta tjänar mindre än män finns det en del saker att tänka på för att klara sig ekonomiskt den dagen det är dags för pension.

  Hur kommer det sig att kvinnor ofta har lägre pensioner?
 • Vägen till en jämställd ekonomi

  Du kanske tror att du lever i ett jämställt förhållande, men är ni ekonomiskt jämställda? Vår ekonomiexpert Arturo ger råd om hur man jämnar ut ekonomin.

  Lever du i ett ekonomiskt jämställt förhållande?