Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vad innebär ett grönt bolån?

Kvinna med gul t-shirt och lockigt hår står i dörren till en sommarstuga

Flera banker erbjuder gröna bolån. Vad innebär ett grönt bolån och hur kvalificerar man för ett? 

Vad är ett grönt bolån?
Det gröna bolånet är till för att hjälpa människor och företag att göra hållbara val. Ett grönt bolån premierar miljövänliga bostäder som bidrar till en hållbar omställning. Ett grönt bolån ger en viss rabatt på lånet som incitament, och avdraget görs efter att den individuella bolåneräntan är satt.


Hur kvalificerar man för ett grönt bolån?
Kraven som behöver vara uppfyllda för ett grönt bolån är följande:

 • Antingen har man en bra energiklassificering på sitt hus i energideklarationen. Energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering innebär låg energiförbrukning och då kvalificerar din fastighet för ett grönt bolån. Energideklarationen behöver vara gjord efter första januari 2014.
 • Har man inte en energideklaration finns det andra sätt. Om fastigheten har en miljöcertifiering och till exempel är Svanenmärkt enligt Miljömärkning Sverige, eller är klassat som en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council, eller är klassad som en ”guld”-fastighet enligt LEED eller ”väldigt bra” enligt BREEAM så kvalificerar det också för ett grönt bolån.
 • Huset kan också vara ett certifierat Passivhus enligt Passive house Institute.

Alla sätten kräver att man kan uppvisa någon form av dokumentation som bevis.

Hur gör jag, om jag uppfyller kraven?
Om du ansökt om lånelöfte från Swedbank och fått lån beviljat samt din bostad uppfyller någon av ovan kriterium för ett grönt bolån, så fyller du i ett formulär på bankens hemsida om grönt bolån. Ärendet behandlas av kundcenter och du får svar inom ett dygn till din internetbank. Du behöver svara på meddelandet samt bifoga giltiga intyg som verifierar din gröna bostad. Om du redan har ett bolån i banken och din bostad uppfyller kriterierna för ett grönt bolån fyller du på samma sätt i ovan ansökningsformulär och får på samma sätt svar till din internetbank inom ett dygn som du behöver svara på och bifoga giltiga intyg.

Kan man ansöka om grönt bolån om man bor i bostadsrätt?
Ja, förutsatt att någon av ovan kriterier är uppfyllda. För att veta vad din bostadsrätt har för energiklassificering behöver du kontakta din bostadsrättsförening.

Finns det andra lån kopplat till boende som premierar hållbara bostäder?
Det finns energilån, ett lån utan säkerhet för åtgärder som drar ner fastighetens energiförbrukning, till exempel att täta fönster, och det finns sollån, för att installera solceller.

Räkneexempel

Bolån:

 • Ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, till 2,39 % ränta (3 mån bunden per 20-06-05), med rak amortering återbetalningstid 50 år, effektiv ränta: 2,42 % (ej Nyckelkund 2,51 %).
 • Första månadsbetalningen inklusive amortering är 3 658 kronor, sista månadsbetalningen inklusive amortering är 1 670 kronor, totalt belopp att betala om räntan är oförändrad under lånets löptid är 1 598 496 kronor. Antalet avbetalningar är 600 stycken.

Exemplet bygger på månatliga aviseringar, utan uppläggningsavgift eller aviseringskostnad, förutsatt att du är Nyckelkund och aviseras digitalt. För ej Nyckelkund tillkommer uppläggningsavgift på 650 kronor. Vid postala avier tillkommer en kostnad på 45 kronor i aviavgift. Valutakursförändringar kan komma att påverka beloppen som du ska betala om du till exempel har inkomst i annan valuta än lånet. Lånet förutsätter att säkerhet lämnas i form av pant i bostad.

 

Sollån
Ett lån på 100 000 kronor:

 • 1,90 % rörlig ränta (2020-01-23).
 • med rak amortering och en återbetalningstid på 5 år.
 • aviseringsavgift och uppläggningsavgift 0 kronor ger en effektiv ränta på 1,92 %.

 

Totalt belopp att betala under lånets löptid är:

Energilån:
Ett lån på 100 000 kronor:

 • 5,35 % rörlig ränta (2020-06-26)
 • med rak amortering och en återbetalningstid på 5 år
 • aviseringsavgift 0 kronor och uppläggningsavgift 650 kronor (0 kr för Nyckelkund) ger en effektiv ränta på 5,78 % (5,48 % för Nyckelkund).

Totalt belopp att betala under lånets löptid är: