När Norrtälje Musikkår traditionsenligt spelade in starten av skördefesten tändes grillarna till dagens matutmaning och spred både förväntan och röklukt i parken.


Hos sparbanken ringlade sig kön lång till bordet där man kunde prova på att garnera cupcakes och det var rykande åtgång på slutresultatet.

Tacoutmaning med lokala lag

En annan populär aktivitet var årets mattävling där ”Fredagskocken” Mattias Larsson utmanande lokala matlag att laga den godaste roslagstacon med råvaror från Skördemarknaden. 

De tävlande lagen var:

 • Anna Pedersen, Calmar Österman och Jörgen Gustavsson, Måltidsverksamheten, Norrtälje kommun
 • Ran Mae - Thai Roslagen
 • Åtellet
 • Grannköket
 • Banklaget Bernström & Björling
 • Norrtälje Handelsstad

  Rådmansö Bageri stod för brödet till tacosen.

Många matglada betalade för att smaka på Roslagens nyskapade, närproducerade och nyttiga tacos till lunch och var på så sätt med att bidra till SPES i Norrtälje som tillhör Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes stöd, dit alla intäkter kommer skänks. Pengarna delades ut i samband med suicidpreventionsdagen 2019.

Som segrare korades skolkocken Jörgen Gustavsson med Anna Pedersen och Calmar Österman från kommunens måltidsverksamhet med sin vegetariska taco - både klimatsmart och god!

Programmet från scenen bjöd både på musikunderhållning med lokala ungdomar och panelsamtal om både närproducerad mat och skolmat.

Runt om i parken stod lokala producenter och sålde sina fantastiska  grönsaker, blommor och andra närproducerade varor som honung, bröd och ost för att nämna några.

Hos Rånäs 4H fick den med spring i benen prova på friidrott med bland annat löpning, längd och spjut och den som fullföljde alla grenar fick en medalj om halsen.

Veterantraktorklubben körde varv på varv med sina traktorer och man fick välja mellan att åka i hölasset eller i en ”vagn för alla” för den som ville sitta på en stol. Turen gick förbi Havspiren där SFFF:s fanns på plats med sin handikappanpassade båt och bjöd på en tur för den sjösugne.

Längst mot kajen hölls en käpphästtävling på färgglada hästar och deltagandet gav en prisrosett.

Vinnare i Kvittotävlingen

Under dagen pågick även en kvittotävling, där den som handlade för minst 400 kronor i någon av Norrtäljes butiker kunde visa upp sitt kvitto för att vara med att tävla om fina priser. De lyckliga vinnarna är:

 1. Helen Ekholm – övernattning för 2 personer på Furusunds Värdshus
 2. Familjen Rangemo – En välfylld kasse med produkter från Skördemarknaden
 3. Catarina Linderius – En signerad kokbok från Mattias Larsson.
   

Skördefesten arrangeras i samarbete med:

 • Norrtälje Handelsstad
 • Visit Roslagen
 • Roslagsmat

Gör egna närproducerade tacos

Recept (pdf)