Det var glada, förväntansfulla och lite smått nervösa elever som klev in i lokalen på Campus Roslagen finaldagens morgon.

Filmerna som presenterat klassernas handlingsplaner hade lämnats in någon vecka tidigare och nu skulle 2 eller 3 elever per klass få presentera sitt bidrag inför de andra deltagande klasserna och en triss i jury.

Karolina Losell, projektledare för Roslagens Sparbanks samhällsnytta, klev så upp på scenen och hälsade alla välkomna och presenterade klasserna i tur och ordning som då fick komma upp och berätta om sina projektplaner.

Många elever vittnade om att det varit både roligt och lärorikt. ”Det var mycket mer plast i havet än vi trodde”, ” Vi ser skärpet mer nu när vi är ute och går” och ”Vi har blivit mer uppmärksamma på de problem som finns” var några av kommentarerna under presentationerna.

Några gemensamma utmaningar i själva projektarbetet som många klasser nämner är att det varit lite svårt att samarbeta i grupperna, att det var klurigt att få till filmen till rätt längd med bra innehåll och kvalitet och att många varit sjuka under arbetets gång, vilket försvårat voch förhalat grupparbetet. Men det verkar i det stora hela mynnat ut i bättre samarbete och många roliga stunder för klasskompisarna. ”Det var roligt att filma – alla skrattade minst en gång”, säger Roslagsskolans klass 8D vid deras stund i rampljuset.

Juryn bestod av Charlotta Dahlborn, företagsrådgivare på Roslagens Sparbank, Claes-Göran Sylvén, ICA Flygfyren och Kurt Pettersson, från Roslagens Sparbanks Stiftelser. Med via telefon i överläggningarna var även Johan Kant från Norrtälje kommun, som hade ont i halsen och inte kunde närvara på plats.

Medan eleverna får en välförtjänt fika, serverad av ICA Flygfyren, har juryn det tuffa arbetet att utse tre bidrag som stuckit ut lite extra. 

Juryn bestod av Charlotta Dahlborn, företagsrådgivare på Roslagens Sparbank, Claes-Göran Sylvén, ICA Flygfyren och Kurt Pettersson, från Roslagens Sparbanks Stiftelser. Med via telefon i överläggningarna var även Johan Kant från Norrtälje kommun, som hade ont i halsen och inte kunde närvara på plats.

Vinnarna presenteras

Efter pausen steg juryn upp på scenen och började med att berömma alla deltagande klasser.

-  Ni är alla vinnare! Vi är så  imponerade av ert arbete, betonar Charlotta Dahlborn, företagsrådgivare på Roslagens Sparbank, som tidigare avslöjat att hon sett de deltagande filmerna både tre och fyra gånger.

Så var det dags att avslöja de tre vinnande bidragen med tillhörande motiveringar.

3:e pris, i form av ett klassfest-kit från Flygfyren, går till Svanberga skola klass 8B (här omgiven av jurumedlemmen Kurt Pettersson) :

Enkla och vardagliga lösningar.
Bra egna initiativ.
Engagemang och genomförande

Andra priset, ett besök i bowlinghallen, går till klass 8 Hallsta skola:

Bra och pedagogisk presentation.
Gedigen problembeskrivning.
Tydliga förslag på lösningar.
Starkt engagemang och bra attityd.

Och den vinnande klassen är Roslagsskolan klass 8M som nu har ett besök på Gröna Lund att se fram emot!  

Motiveringen till första priset lyder:

”Tydlig och informativ.
Brett angreppssätt.
Lättsam och pedagogisk presentation.
Professionella och kreativa.
Pekar på tydliga konsekvenser och åtgärder.”

De vinnande klassernas filmbidrag kan du se på YouTube:

1:a pris Roslagsskolan klass 8M

2:a pris Hallsta skola klass 8

3:e pris Svanberga skola klass 8B

Finalen avrundas med att Karolina Losell tackar de deltagande klasserna – och juryn – för ett starkt engagemang, samtidigt som hon passar på att önska alla elever ett härligt höstlov!

Projekt Rädda Östersjön, genomfördes för andra året i rad och är ett initiativ av Roslagens Sparbank, Roslagens Sparbanks Stiftelser och ICA Flygfyren