Korttidsarbete (korttidspermittering)

Korttidsarbete innebär att du som företagare med en eller flera anställda kan erbjuda dina anställda att arbeta mindre under en period men behålla cirka 90 procent av lönen. Då behöver du inte säga upp personen. Den anställda kan få upp till cirka 90 procent av sin lön och staten tar då 75 procent av lönekostnaden. Du kan få stöd i sex månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. Under perioden maj-juli kan man även ansöka om att kunna minska anställdas arbetstid med upp till 80 procent.

 

Kostnadsfördelning för arbetsminskningen

NivåArbetstidsminskningLöneminskningArbetsgivareStatArbetsgivarens minskade arbetskraftskostnader
120%4%1%15%-19%
240%6%4%30%-36%
360%7,5%7,5%45%-53%
4*80%12%8%60%-72%

 

*Nivå 4, 80 procent arbetstidsminskning, kan endast sökas för maj, juni och juli 2020. Nivån justeras vid avstämningen.

För vem?

Alla företag med anställda. Som enskild näringsidkare med enskild firma kan man dock inte korttidspermittera sig. Om du däremot är anställd i företaget som du driver som aktiebolag kan du ansöka om stöd för korttidsarbete (korttidspermittering).

Hur går ansökan till?

Du ansöker via Tillväxtverket och du kan söka stödet retroaktivt från och med 16 mars 2020. tillvaxtverket.se

Vad gäller för korttidsarbete?

  • Det högsta stödet är 26 030 kr per person och månad. Detta om den ordinarie lönen är över 44 000 kr och arbetstidsminskningen är 60 procent.
  • Semesterersättning, tjänstepension och sociala avgifter ingår inte. Det måste finnas stöd för korttidsarbete i ditt kollektivavtal (har du inte kollektivavtal så ska minst 70 procent av medarbetarna godkänna och delta i korttidsarbete) 
  • Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara densamma för alla deltagande arbetstagare inom enheten. 

Läs mer om korttidsarbete hos Tillväxtverket

Räkna på korttidsarbete

Använd beräkningsverktyget för att undersöka vad kostnadseffekten blir om du genomför korttidsarbete av anställda hos ditt företag. Verktyget lämnar en uppskattning om hur mycket din nuvarande arbetskraftskostnad potentiellt kan minska vid nyttjande av åtgärden.

Swedbank och Gigstr hjälper företag med personalväxling

Covid-19 svänger om efterfrågan. Vissa branscher är kris och andra är i uppsving. Swedbank och Gigstr har ett samarbete "Växla jobb" där företag kan byta personal med varandra.
 

Fler stöd och tips till dig som företagare

Många företag påverkas nu av covid-19-spridningen. För att ge dig som företagare översikt över situationen och vilket stöd du kan få har vi samlat information, tips och råd på swedbank.se/coronatipsforetag