Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar amorteringsfritt för företagskunder

 • Amorteringsbefrielse innebär att du under en begränsad period inte behöver amortera på lån som inte redan är aviserade.

 • Du kommer att kunna ansöka ifall ditt företag har fått ansträngd likviditet på grund av coronaviruset. 

   

  Om ditt företag är ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma eller om ni har en ekonomisk förening inklusive BRF gör du en digital ansökan.

   

  Ideella föreningar, stiftelser, vägsamfälligheter etc. behöver vända sig till Kundservice eller kontor med sin ansökan.
   

 • Den sista dagen att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet är den 30 juni. Möjlighet till amorteringsbefrielse gäller fram till den 31 augusti 2021. Du fyller i ansökan här

 • Du kan ansöka om amorteringsbefrielse för lån, avbetalning och leasing.

 • Du kan ansöka om amorteringsfrihet upp till maximalt 6 månader vid första tillfället, med en möjlighet att göra en ny ansökan när de första 6 månaderna löpt ut på 3 månader ytterligare (totalt 9 månader) ifall ditt företag har fortsatt ansträngd likviditet på grund av Covid-19. En omprövning sker efter de tre första månaderna. Du behöver inte ansöka om nytt, omprövning sker per automatik. Beviljas din ansökan gäller den alltså tre månader i taget, dock med längsta sammanlagda tid 6 månader. Den sista dagen att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet är den 30 juni. Möjlighet till amorteringsbefrielse gäller fram till den 31 augusti 2021.

 • Du skickar då in två ansökningar en för dina företagskrediter och en för dina privata krediter (ansökan via www.swedbank.se/corona).

 • Gå in på hemsida för den sparbank du är kund i eller kontakta ditt lokala sparbankskontor.

 • Du får en bekräftelse på skärmen om att vi tagit emot din ansökan. Vi återkommer med ett svar till dig inom 10 vardagar. Om ansökan beviljas skickar vi bekräftelse på amorteringsbefrielse och villkor till dig. Då behöver du skriva under och skicka tillbaka blanketten till oss. Det är först när vi får tillbaka blanketten som vi kan registrera amorteringsbefrielsen. Om din ansökan avslås skickar vi en bekräftelse på avslaget. Du får dessa bekräftelser i internetbanken eller via brev.

 • Amorteringen kommer automatiskt gå igång igen när perioden med amorteringsbefrielse är slut. Om du vill avbryta amorteringsbefrielsen kontaktar du oss via ett kontor eller 0771- 33 44 33 så lägger vi tillbaka amortering enligt gällande villkor igen.

 • Om din ansökan beviljats skickar vi en bekräftelse på amorteringsbefrielse och villkor till dig. Då behöver du skriva under och skicka tillbaka blanketten till oss. Det är först när vi får tillbaka blanketten som vi kan registrera amorteringsbefrielsen. Om vi får blanketten senast den 15:e i en månad kommer amorteringsbefrielsen gälla från den sista dagen samma månad. Annars gäller den från den sista dagen i månaden efter.