Tips inför deklarationen

Knappt har årsskiftet passerat innan det är dags att deklarera. Senast den 3 maj 2021 ska din inkomstdeklaration för 2020 lämnas in, men ett råd är att inte vänta för länge. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid, inte minst för att tidigt få koll på om du ska betala kvarskatt. Det finns även en del annat att hålla reda på. Vi har listat det vanligaste du behöver ha koll på.

  • Om du är snabb och deklarerar senast den 30 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april. Men då får du inte göra några ändringar eller tillägg i deklarationen. Som ändring räknas till exempel om du vill göra avdrag för resor till och från arbetet eller ska redovisa att du sålt din bostad.
  • Alla ska ha fått sin deklaration till sin folkbokföringsadress senast den 15 april. En nyhet i år är att även om du inte har en digital brevlåda kan du se din deklaration som pdf på Mina sidor på skatteverket.se.
  • E-tjänsten ”Inkomstdeklaration ” öppnade den 16 mars så även om du inte fått din pappersdeklaration kan du nu logga in där och deklarera.
  • Även om du arbetat hemma under pandemin får du som regel inte göra avdrag för eventuella kostnader det har fört med sig, till exempel för arbetsmöbler eller bredband. Läs i Skatteverkets avdragslexikon vad som gäller.
  • Du som rest till din arbetsplats kan göra avdrag för reseutgifter över 11 000 kronor. Villkor för reseavdrag finns på skatteverket.se.
  • Om en nära anhörig till dig gått bort under 2020 är det du och övriga som är närmast anhöriga, alternativt ett ombud som ni har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration. Deklarationsblanketten skickas till den adress som dödsboet är skrivet på.

Läs mer i Tips inför deklarationen 

Så vad ska man då göra med eventuell skatteåterbäring? Ja det är ju högst individuellt vad man vill använda pengarna till men om man saknar en ordentlig sparbuffert eller har dyra konsumtionskrediter är rådet att amortera eller öka bufferten. Det är både ett sätt att få mer trygghet i sin ekonomi och ett sätt att investera i sin egen hälsa. Värdet av att slippa oroa sig för oförutsedda utgifter och kunna sova gott om natten ska inte underskattas.

Jag önskar dig en fin vår!
Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom