Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Seniorresa Warszava 2009 Magnoliaträd

Seniorresan till Warszawa 24-27 april 2009

Då var det äntligen dags för 2009 års seniorresa med 30 stycken glada seniorer, Eva Karlsson från Norrtelje Resebyrå och Helena Berggård och Roger Bäckman från Roslagens Sparbank. Resans mål var Polens huvudstad Warszawa.

Resan startade tidigt på morgongen fredagen den 24 april på Norrtälje taxistation. När alla hade kommit ombord på bussen så hälsade Sparbanken alla välkommen till denna kundresa. All deltagare fick en liten påse med gåvor på sin stol och i den fanns det också en mindre frukost.

En första utflykt direkt när vi landat

När vi kommer fram till Fryderyk Chopin flygplatsen i Warszawa efter en kort och behaglig resa med det polska flygbolaget, så var det dags för resans första utflykt, en tre timmars rundtur i staden. Redan här insåg man att man missat mycket på historielektionerna som hölls i skolan. Oj, vilken historia det finns i Polen.

Så mycket krig och elände som detta land har fått stå ut med. Att cirka 80 procent av stadens byggnader sprängdes i luften i slutet på andra världskriget och att alla dessa byggnader rekonstruerades och byggdes upp under 1951-1953, är ju helt helt fantastiskt. Att se alla dessa hus, slott, kyrkor och andra byggnader som ser ut som de har stått där sedan 1700-1800 talet och sen veta att de är ”nybyggen”. Vi åt sedan vår första gemensamma polska måltid på restaurangen Kamienne Schodki i gamla stan.

Pianomusik till middagen

Efter att ha checkat in på vårt hotell i de centrala delarna av staden så var det dags för transfer till Szustra Palace där vi avnjöt en pianokonsert av Maria Skurjat-Silva. Den ljuvligt vackra musiken var givetvis, i sin helhet, komponerad av stans stora kompositör Fryderyk Chopin.

Riktigt hungriga kom vi till ett bokat bord på den gedigna, polska restaurangen Dekanta Restaurang. Efter den goda måltiden var vi alla trötta och nöjda. Vi åkte tillbaka till hotellet för att sova och ladda batterierna inför morgondagens äventyr.

Seniorresa Warszava 2009 arkitektur

Lördagsäventyr på landsbygden och en kvällsshow

Fulla av ny energi åkte vi på lördagsmorgonen till den polska landsbygden för att besöka Chopins födelseby Zelazowa Wola, som ligger cirka 70 km väster om Warszawa. Vi gjorde ett besök på herrgården där Chopin föddes, där vi också besökte den vackra intilliggande parken som har otaliga monument av Chopin.

Sen bar det tillbaka mot stan och vår lunch på den trevliga restaurangen Oberza Pod Czerwony, med influenser från den gamla kommunisttiden.

Efter lunchen var det fria aktiviteter med bland annat besök i gamla stan medan några valde att vila för att vara laddade inför kvällens höjdpunkt, den internationella showen på Sabat Theatre.

Vi åt middag tillsammans på hotellet och sedan tog vi bussen till showen som hade tydliga influenser från Paris och Lido eller Moulin Rouge. Vi tror att alla tyckte att det var en mycket trevlig show, även om den kanske var lite högljudd för vissa i sällskapet.

Polens stormaktstid beundrades bland blommande träd

Då var det söndag den 26 april och väckning med frukost klockan 08.00. Det började kännas i benen att man turistar i en huvudstad vilket alltid medför en hel del promenerande, men alla i gruppen var på ett kanonhumör och såg fram emot dagens äventyr.

Återigen iväg i buss, denna gång skulle vi till Wilanow Palace och den berömda Lazienkiparken där vi fick en inblick i Polens stormaktstid. De flesta av oss gjorde ett besök i det vackra slottet och några av oss stannade utanför och tittade på den vackra trädgården med sina blommande magnoliaträd.
Lunchen intogs i slottsområdet på Restaurang Wilanow.

Under eftermiddagen så var det fria aktiviteter och shopping som gällde. Och här tackade vår guide Eva för sig och önskade oss en trevlig eftermiddag och kväll utan hennes sällskap.

Middagen och kvällen ägnade vi på en polsk restaurang Pod Retmanem i gamla stan och där såg vi en jättetrevlig, typisk folklore-show. Där visade flera av oss upp sina kunskaper i polska folkdanser.

Adjö till Warszawa

Seniorresa Warszava 2009 Gruppbild

Sista dagen var det fria aktiviteter hela dagen. Många valde att flanera i det fina vädret, besöka de trevliga shoppingområdena i staden medan andra tog det lugnt på hotellet. Klockan 17.45 var det dags för transfer till flygplatsen.

Resan hem förflöt felfritt och vi kom hem till Norrtälje vid 23-tiden. Alla var välmående, nöjda och förhoppningsvis upprymda med trevliga minnen från vår Warzsawaresa med Roslagens Sparbank.

Tack till alla er som var med och gjorde seniorresan 2009 till en resa att minnas!

/Roger Bäckman, kontorschef Norrtälje & Helena Berggård, Banksäljare Grind

Stäng Skriv ut