Sparbanksidén 200 år

Redan när den första sparbanken grundades i Sverige för 200 år sedan var idén att samhällen mår bäst av att ha en lokal sparbank som är engagerad i bygdens utveckling. Sedan dess har världen förändrats, men sparbanksidén lever vidare - starkare än någonsin! 

För Roslagens Sparbank handlar det om ett stort engagemang och närhet till våra kunder. Vi har inga enskilda aktieägare utan tillhör vår bygd och dit går också en del av vinsten varje år via Roslagens Sparbanks stiftelsers bidrag - för satsningar som bäddar för ett attraktivt och öppet Roslagen i tillväxt.

Läs mer om hur vi och lokala föreningar uppmärksammar Sparbanksidén 200 år på bankens sociala medier:

Roslagens Sparbank på Facebook

Roslagens Sparbank på Instagram

Roslagens Sparbanks grundande 1859

Roslagens Sparbanks bankrörelse öppnades den 2 juli 1859. Den första bankdagen var det 30 personer, varav 17 kvinnor, som satte in sina sparade riksdaler i den nya banken. Pigan Mathilda Sofia Öman var den första insättaren i Roslagens Sparbank. I motbok nummer 1 i "NorrTelje Stads, Lyhundra härads, Frötuna och Länna samt Bro och Wätö Skeppslagers Spar-Bank och PupillKassa" finns insättningen på 3 riksdaler prydligt inskrivet.

Mathilda Sofia Öman

Mathilda föddes den 2 november år 1835 i Edebo församling. Som 18-åring år 1853 tog hon tjänst hos stadstandläkaren Pehr Georg Palmgren i Norrtelje. Där tjänstgjorde hon fortfarande den 2 juli 1859. I juni år 1861 flyttade Mathilda till Torstuna församling i Västmanland. I och med avflyttning från Norrtelje avslutades också kontot med banken. Hennes kapital inklusive räntor uppgick då till drygt 10 riksdaler.

Pigan Mathilda Sofia Öman står som en symbol och förebild för betydelsen av flit, sparande och ekonomiskt förutseende. Statyn av Mathilda avtäcktes på Roslagens Sparbanks 140-årsdag den 2 juli år 1999. Statyn, som är gjord i brons, är skapad av skulptrisen Lena Lervik och ni finner den utanför Sparbankshuset i Norrtälje. Lena är född i Kristianstad år 1940 och är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm, samt vid Beaux Arts, Geneve.

Lär dig mer om Sparbankens historia

Läs mer om Roslagens Sparbanks historia i vår jubileumsbok från 150-årsjubileet:

Se våra historiska filmer