Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

En plats för alla – många små insatser kan bli något stort!

En plats för alla april 2017 - Jonas Berg o Nour Jonas Berg och Nour El-Refai

Seminariet ”En plats för alla” arrangerades för andra gången på Roslagens Sparbank den 25 april. Målet med seminariet var att få fler att engagera sig i ett förebyggande arbete mot utanförskap.

Claes-Göran Sylvén, ICA Flygfyren, hälsade alla välkomna och tackade för det stora engagemang och för den återkoppling projektet fått sedan hösten 2016.

─ Härligt med så stor uppslutning idag också, utropade han! Och för att detta ska bli långsiktigt måste vi alla samarbeta - både företag, föreningar och det offentliga.

─ Det finns en stor risk för utanförskap och då utan att vi pratar om någon särskild grupp – utanförskap finns överallt, konstaterade Claes-Göran.

─ Vi tror att det går att inkludera och vi hoppas att ni som är här ikväll ska hitta saker där ni kan välja att engagera er. Denna kväll är ett sätt att kanalisera den energi vi har gemensamt, avslutade Claes-Göran.

En plats för alla april 2017 - Claes-Göran Sylven

Karolina Losell från Roslagens Sparbanks Stiftelser berättade sedan om kvällens program.

Norrtälje kommun och Fryshuset

Efter inledningen fick representanter från Norrtälje kommun och deras samarbetspartners från Fryshuset ta plats på scenen.

Ulla-Marie Hellenberg, kommundirektör, berättade om att Norrtälje kommun har som mål att vara en spännande mötesplats men att man har utmaningar.

Ett exempel är den omdiskuterade skolfrågan:

─  Hur löser vi den, frågade Ulla-Marie? Vad blir bäst för barn och ungdomar?

Som kommun måste vi bli bättre på att ta tillvara på eldsjälarna här, avrundade Ulla-Marie och lämnade sedan ordet till Fryshusets Lena Lago och Jesse Kempinän.

Fryshuset har länge arbetat med ungdomar i utanförskap och de ser att det som ofta sker är att man försöker åtgärda symptomen, inte problemet. Detta gör de genom en ny metod.

Den viktigaste lärdomen som Fryshuset försöker sprida är att det är enormt mycket billigare att satsa pengar på en ungdom i utanförskap eftersom möjligheten att spara pengar är mycket större. Samhällskostnaden för någon i utanförskap är stor, både bidrag och eventuella brott som kan bli resultatet av långvarigt utanförskap, och då har man inte räknat in hur mycket individen själv tjänar på att komma bort från utanförskapet.

En plats för alla april 2017 - Norrtälje Kommun
Eva Wetterstrand, Förvaltningsdirektör för barn och utbildningskontoret, Annica Blomsten, Socialdirektör, Anna Glas, Integrationsstrateg

Innan pausen avrundade Norrtälje kommun genom att berätta om flera projekt som redan pågår. Bland annat att skolorna gärna tar emot besök för att olika människor ska visa upp sig och berätta om flera olika yrkesroller, ”En sommar för Alla” – där kommunen samordnar sommarlovsaktiviteter för barn, bland annat i samarbete med Idrott Utan gränser.

En plats för alla april 2017 - Mingelfika
Härligt nätverkande i pausen

Under fikat och minglet i pausen fanns Norrtälje kommun och flertalet andra lokala aktörer som Roslagsblomman och Idrott utan gränser på plats för att prata med deltagarna och berätta om sin verksamhet.

Jonas Berg: "Ge inte folk hjälp - ge dem en chans!"

En plats för alla april 2017 - Jonas
En engagerad och entusiasmerande Jonas Berg

Jonas Berg pratade mycket om sitt arbete på flera olika orter med mycket utanförskap, nu senast i Södertälje och hur han tacklar detta för att inkludera alla.

─ När jag har haft problem med ungdomsgäng i butiken har jag ibland anställt gängledaren, det löser alla problem med det gänget. Likaså med pundare som sitter utanför butiken – jag blir kompis med dem, de är människor med en värdighet och stolthet.

Han pratade mycket om att låta folk visa vad de går för:

─ Alla mår bra av ett sammanhang. Men ge inte hjälp – ge dem en chans!

─ Det finns många olika bidragsformer och system men politikerna får kalla det vad de vill – det viktigaste är att få ut folk i arbete, menade Jonas, med hänvisning till dagens arbetsmarknad.

En viktig erfarenhet är att testa olika saker och att visa uthållighet. Gör saker – men det handlar också om att ge och ta och att lära sig av sina misstag, menade han. Och när du hittar något som fungerar - Håll i, håll ut och förfina. Det tar ibland tid innan det blir riktigt bra.

Jonas avslutade med att berätta om sin ledarfilosofi, det handlar inte bara om att sälja livsmedel utan om något större:

─ Mina medarbetare plockar inte mjölk – de förändrar världen!
Se bilder från Jonas Bergs presentation här - mycket konkreta tips på vad man kan göra:

Nour - om ett självupplevt utanförskap

En plats för alla april 2017 - Nour
Nour El-Refai började med att högläsa från en bok som hon skrivit om sin uppväxt
Sist upp på scen var Nour El-Refai som presenterade sig själv som skådespelare, komiker och "TV-apa". Hon berättade om sin uppväxt i Eslöv och Lund och om det utanförskap hon själv upplevt i skolan och på fritiden. Hur svårt det var med de sociala koderna för en som fötts i Libanon, men som växer upp i ett miljonprogram i Skåne.
─ Jag låtsades att jag hade kompisar eftersom jag inte hittade något sätt att ta mig in i gruppen, förklarade Nour. Hon betonade hur lätt det är för någon som börjar hamna i ett utanförskap att utanförskapet förstärks mer för varje dag som går.
Jag hade dock tur som alltid hade mamma på min sida, så på så sätt var jag aldrig helt ensam.
Hon berättade också om hur hon senare också höll på att hamna snett:
─ Lagom till högstadiet så bytte jag skola, samtidigt hade jag kommit in i puberteten och som fysiskt utvecklad ung kvinna blev jag istället populär. Jag började dock skolka från lektionerna och skita i det mesta. Istället hängde jag med kompisar.

Tommy blev min räddning

─ De flesta lärarna hade redan givit upp hoppet om mig och såg mig som ett hopplöst fall när jag träffade Tommy, en svensklärare, berättade Nour. Han räddade mig genom att visa sig intresserad av mig som person och mitt skrivande. Han visade att han hade förväntningar och gav mig en chans till.
Nour förklarade varför hon åker runt och föreläser om utanförskap och berättar om sina drivkrafter:
─ Tack vare Tommy fick jag vettiga betyg och kunde söka mig vidare till teaterskolan och mycket tack vare honom är jag där jag är idag. Nu vill jag vara en Tommy och hjälpa till att fånga upp ungdomar i utanförskap.

Sylvén avrundade "En plats för alla" för denna gång

─ Kom ihåg att ta vara på det människor kan – inte på det de INTE kan, fastslog Claes-Göran Sylvén.
Sätt igång och aktivera er själva och andra, se till att folk får något att göra, det bygger självkänsla.
Slutorden från Claes-Göran Sylvén blev dessa:
─ Hjälp till att sätta igång lavinen här i Roslagen. En ensam snöflinga kan bli en början - till en snöboll som kan börja rulla! Nu sätter vi gång, en snöflinga i taget!
Följ det fortsatta arbetet på den nya hemsidan:

Tack!

Roslagens Sparbanks Stiftelser tackar alla medaktörer till "En plats för alla":
  • ICA Flygfyren
  • Norrtälje kommun
  • Norrtelje Tidning
  • Westart
  • Imagine This
Stäng Skriv ut