Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Här skapas ett levande Roslagen!

En mörk oktoberkväll samlades drygt 70 företagare, privatpersoner och entreprenörer med fokus att göra Roslagen till en plats för alla! Pågående projekt presenterades och kvällens deltagare hade även möjlighet att konkret bidra själva till minskat utanförskap.

En Plats för alla är ett initiativ från Roslagens Sparbanks Stiftelser och ICA Flygfyren och där nu även bland annat Norrtelje Tidning, Norrtälje kommun och Polisen ingår.

Claes-Göran Sylvén, ICA Flygfyren, inledde kvällen och beskrev att "En plats för alla" grundar sig i att få fler ska verka för minskat utanförskap:

- Det finns ett outnyttjat kapital runt omkring oss – människor som behöver bli hörda, sedda för sina styrkor för att inte hamna i fel riktning med den energin.

En plats för alla oktober 2017 -
Claes-Göran Sylvén inledde kvällen

Barn föds inte med fördomar

”Barn föds inte med fördomar” var rubriken på en av kvällens stora programpunkter. Per Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern, presenterade det skolprojekt som arrangerats i flertalet kommuner, bland annat Sundsvall, Uppsala och Örebro och som till våren kommer till Norrtälje kommun.

En plats för alla oktober 2017
Per Johansson

Skolprojekt för kommunens mellanstadieelever

Skolprojektet riktar sig till mellanstadieklasser och består av 10 steg som varje klass genomför. Bland annat ska klassen se filmen ”Hur många lingon finns det i världen?”, skriva en klasskonvention och öva in sånger inför den stora föreställningen tillsammans med Glada Hudik-teaterns Trollkarlen från Oz i Roslagsskolans aula i maj.

 

En plats för alla oktober 2017

I Norrtälje är det 1200 elever som potentiellt kan vara med under nästa år. Projektet startar i mars. Sparbankens stiftelser och ICA Flygfyren går in som garanter i projektet. Dock är förhoppningen att fler företag ska vilja vara med.

- Poängen med En plats för alla är just att vi är många som gör lite snarare än en som gör mycket, påminde Claes-Göran Sylvén.

Arbetsträning - En metod att bekämpa utanförskap

- var rubriken som Amr Osman, praktiksamordnare Norrtälje kommun, talade under. Han presenterade ett konkret förslag för att minska utanförskap – genom praktikplatser.

En plats för alla oktober 2017
Amr Osman

Sophie Broström, fastighetsmäklare som driver restaurangen Kapellet, delade med sig av sina erfarenheter av praktikplatser.

En plats för alla oktober 2017
En plats för alla oktober 2017

Viktigt att unga får komma ut i arbetslivet

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret Norrtälje kommun, framhöll vikten av att de unga får komma ut i arbetslivet och berättade att två veckors prao i årskurs 8-9 kommer tillbaka 2018. Hon uppmanade därför kvällens deltagare att fundera över vilka praktikplatser de kan erbjuda unga.

En plats för alla oktober 2017
Vad innebär ett arbete? och några av kvällen talare; Nina Jones & Stefan Isaksson.

Andra talare under kvällen var Lokalpolisområdeschefen, Björn Cewenhielm; Nina Jones, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen, och Stefan Isaksson, arbetsmarknadssamordnare Norrtälje kommun.

Ha kul under resans gång - och stanna upp ibland

Inspirationsföreläsaren Johan ”Plexus” Oldenmark, välkänd från Gladiatorerna, avslutade kvällen med en personlig föreläsning: ”Det viktigaste är att ha kul under resans gång och det gäller att ibland stanna upp – idag skyndar vi oss för att kunna koppla av”.

En plats för alla oktober 2017
Johan ”Plexus” Oldenmark avrundade kvällen

Stäng Skriv ut