Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Bondens Bod
Kerstin kan sina produkters historia.

Botanisera i Bondens Bod

På Rådmansö driver Kerstin Persson en genuin gårdsbutik där hon säljer nötkött från den egna gården och gris- och lammkött från Roslagen. I sortimentet finns även andra närproducerade råvaror efter säsong och lokala produkter som betongkonst och keramik.

När man svänger av Lågarövägen ner mot Hattsundet dyker gården strax upp på höger sida. Här, på gården som tidigare tillhörde hennes morfar, har Kerstin arbetat med hästar sedan början på 1980-talet. Hon har bland annat fött upp hästar, haft hästar inackorderade och döttrar som tävlat inom ridsport.

– Vi har sysslat med det mesta inom hästeri utom ridskola, konstaterar Kerstin med ett skratt.

För några år sedan sadlade Kerstin om och satsade på köttdjur. Hon smygstartade med att sälja köttlådor från gården men uppskattar kontakten med kunder och vill ge dem helheten.

– Jag vill inte att produkten bara ska vara en låda i bakluckan utan jag vill att folk ska komma hit och få se djuren och få ett sammanhang, berättar Kerstin.

Bondens Bod
Kerstin med sina Hereford-kor

Våren 2016 var tiden mogen för att slå upp portarna till en egen gårdsbutik med närproducerade råvaror från både gården och närområdet. Tanken är att man ska kunna plocka ihop till hela sin middag här.

Utöver köttet från de egna korna finns även lammkött från Skebobruk och griskött från Alunda i sortimentet.

– Jag har försökt tighta till det så mycket det går så att det ska vara så korta transporter som möjligt, berättar Kerstin.

Småskaligt

Idag finns 38 kor av rasen Hereford på gården med möjlighet till utevistelse året runt. Sedan tjuren Rune lämnat gården tänker man sig prova att leasa en tjur när det är dags för tillökning.

– Att ha en egen tjur kräver mycket. De behöver exempelvis sitt eget utrymme och kan inte gå tillsammans med de andra, berättar Kerstins man Micke Persson som också är delaktig i arbetet på gården men som även driver en egen entreprenadfirma.

Gården drivs småskaligt och bara ett djur åt gången skickas till slakteriet i Skebobruk.

– Jag vill ha koll på individen så att jag vet vem det är. De som kommer hit och handlar får en historia kring köttet – hur den har levt, vad den har ätit. Här kan de få svar på alla frågor, säger Kerstin..

Bondens Bod
De 38 Hereford-korna har möjlighet till utevistelse året om.

På gårdens och därtill en del arrenderad mark klarar man att hålla korna med eget foder. De får bland annat höensilage från artrika vallar där det växer många blommor. Korna får ingen tillsats i form av kraftfoder, vilket gör att djuren växer sakta och det ger en bra textur på köttet. Allt tillsammans ger ett väldigt smakrikt kött. Något som uppskattas av bland annat Stadshuskällaren i Stockholm som sökte ett närproducerat, ekologiskt kött där man kunde följa hela kedjan och valde kött från just Bondens Bod.

Bondens Bod

Öppet en stor del av året - inte bara sommartid

Bondens Bod
Kerstin & Micke trivs med sin livsstil. Ät- och drickbart blandas med konst & keramik i gårdsbutiken.

Att driva gården är inte som ett vanligt jobb utan en livsstil. Djuren finns ju dygnet runt. Gårdsbutiken håller Kerstin öppen ungefär från påsk till jul med mer generösa öppettider under sommaren. Under lågsäsong är det öppet på fredagseftermiddagar och lördagar.

– Det allra roligaste är kundkontakten och att få ihop helheten - att djuren har det bra och att butiken fungerar. Att folk upptäcker oss som utflyktsmål även andra delar på året utöver sommaren är uppskattat, avslutar Kerstin

Bondens Bod
Färgglatt i boden

Läs om det närbelägna prisbelönta bageriet Rådmansö Bageributik

Stäng Skriv ut