Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Hållbarhetsseminarium 2016 med Diana Madunic

Hållbart företagande - framtidens melodi

Årets Hållbarhetsvecka avrundades med ett intressant frukostseminarium då Sveriges ambassadör för hållbart företagande (CSR), Diana Madunic, gav regeringens syn på hållbart företagande och vilka förväntningar som finns på svenska företag. Hon konstaterar att framtidens framgångsrika företag är de som sätter hållbarhet på agendan.

En fräsch och inbjudande frukostbuffé mötte deltagarna när de klev in på Roslagens Sparbanks mötesplats vid Norrteljeporten denna septembermorgon.

Karolina Losell som är sparbankens projektledare för samhällsnytta hälsade välkommen och lämnade ordet till Marie Hansson-Dahl, som representerade bankens hållbarhetsgrupp. Marie summerade årets hållbarhetsvecka innan det var dags för morgonens föreläsare att ta vid.

Sveriges ambassadör för hållbart företagande

Diana Madunic är, sedan april 2015, Sveriges ambassadör för hållbart företagande (CSR) med placering på UD i Stockholm. Innan dess var hon EU- och utrikespolitisk rådgivare på Statsrådsberedningen och förberedde bl.a. statsministerns EU-toppmöten, utrikesresor och inkommande besök.

Hållbarhetsseminarium 2016 med Diana Madunic

Diana slog under seminariet fast att intresset för hållbarhetsfrågor är särskilt stort i de nordiska länderna men att det finns en global trend av ökat intresse för de här frågorna. Inte minst de yngre generationerna har ett stort intresse och även investerare blir också mer och mer intresserade av hållbarhet.

Idag baseras hållbarhetsarbetet i svenska företag på riktlinjer. Diana påpekade att man därför från regeringens sida inte kan tvinga företagen utan att det mer handlar om att uppmana och uppmuntra.

Under seminariet berättade Diana också att Sverige får en ny lagstiftning för hållbarhetsrapportering från och med år 2017. Den nya lagstiftningen innebär att alla företag över 250 anställda ska göra en hållbarhetsrapportering, vilket resulterar i omkring 1600 företag i Sverige som kommer att behöva rapportera sitt hållbarhetsarbete från och med nästa år.

Hållbarhetsseminarium 2016 med Diana Madunic

Diana slår under seminariet hål på myten om att hållbarhetsarbete hämmar tillväxt och kontrar med att att det snarare kostar att inte hålla på med hållbarhet - i alla fall på lång sikt. Hon konstaterar att framtidens framgångsrika företag är de som sätter hållbarhet på agendan. Att göra hållbarhet till en del av kärnverksamheten är en nämligen en framgångsfaktor - inte minst i framtiden.

Tre hållbara tips för mindre verksamheter

Diana gav tre tips till mindre verksamheter vad de kan göra för att bli mer hållbara:

  • Anta en policy för hållbarhet på högsta nivå - med centrala riktlinjer anpassade utifrån verksamheten.
  • Gör en processöversyn. Scanna igenom företagets leverantörsled med underleverantörer och gör en konsekvensanalys utifrån de olika produktionsleden.
  • Ha en öppen och transparent rapportering. En del kan känna sig obekväma med detta men Dianas tips är att vända på perspektivet och se det som en fördel - en möjlighet att visa upp sitt företag. Och det behöver inte vara en komplicerad redovisning - utan det viktiga är att man tänkt igenom sin verksamhet.

Hållbarhetsseminarium 2016 med Diana Madunic
Avtackning med hållbar ros
Frukostseminariet avrundades med att bankens Karolina Losell tackar Diana Madunic med en hållbar ros - en smidesros gjord av en lokal smed i Roslagen.

Hållbarhetsveckan 2016

Den här föreläsningen var en del av Sparbankens Hållbarhetsveckan 2016.

Läs mer om Hållbarhetsveckan 2016 här

Stäng Skriv ut