Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies och hur du kan stänga av dem.

OK
Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Matresan – Smaka på Roslagen

2018-08-31

Sista helgen i augusti styrde två bussar genom Roslagens vackra landskap med sikte på några lokala producenter för att smaka det Roslagen har att erbjuda. Matresan är ett samarbete med Visit Roslagen som ordnat resans mycket trevliga program.

Varför en Matresa?

Bankens vision är ett attraktivt och öppet Roslagen i tillväxt – vilket våra många lokala matproducenter i hög grad bidrar till! Vi vill därför inspirera till att handla lokalt och göra utflykter i vårt vackra Roslagen.

Vår Roslagsguide, Michael Blum, är en fantastisk ciceron och inspiratör. Han är kock och brinner för lokalt producerad mat. Michael bidrar med allt från middagsrecept på Fogdös färska lax till att visa platsen där Wilhelm Moberg faktiskt satt och skrev Utvandrarna.

Denna Matresa går norrut men det finns många fina företag även söderut och därför har vi bjudit in Rådmansö Bageributik som serverar nybakade smörgåsar och must från Norrtälje Musteri på Roslagens Sparbanks mötesplats vid Norrteljeporten.

Matresan

Kl.9.15 styr vi bussen mot Norrtälje Musteri där Katarina Holmberg tar emot oss och berättar på ett mycket entusiastiskt sätt om hur, när och varför hon startade ett Musteri och hur processen går till. Det blir många intressanta diskussioner om att handla lokalt -eller ekologiskt från andra sidan klotet. Vi provsmakar den goda musten och får möjlighet att handla i hennes butik.

Matresan

Nästa stopp är hos familjeföretaget Roslagskött där vi träffar både Åsa och Per-Henrik samt deras dotter som är fjärde generationen på gården. Vi får höra om Norrgårdsmodellen för att få glada grisar och om hur deras kött förädlas snabbt och effektivt via korta, kontrollerade transporter.

Matresan
Dagens ciceron Michael Blum och Per-Henrik

Vi provsmakar och får även korvpaket att lägga i kylväskan som alla resenärer fått vid resans start. Ett mycket uppskattat besök och under lunchen är det många kommentarer i stil med ”Jag kommer aldrig köpa några andra korvar än från Roslagskött-och jag vet nu varför”.

Matresan

Klockan 12 är det dags för närproducerad lunch på Edblads, fantastiskt god specialrökt lax från Fogdö.

Matresan

Här shoppar vi damer (?) smycken och Michael Blum träffar en gammal vän som är med på resan.

Matresan

Mätta och nöjda åker vi vidare till Senneby Trädgård där Dan Johansson tar emot oss och berättar om alla fina ekologiska grönsaker som han odlar och vi får titta in i gurkhuset och handla massor av fantastiska grönsaker!

Matresan

Vi åker sedan genom vacker natur till Fogdö Lax där vi får veta mycket om deras odling och att laxarna får mat 80 ggr/dygn! Vi ser sen hoppande laxar och shoppar många goda och glada laxar till kylväskan.

Matresan
Sofie och Cilla från banken med Malin från Visit Roslagen

Sista stoppet på resan är Väddö Gårdsmejeri. Här bjuds vi på väldigt mycket god ostkaka och köper med oss många lokala ostar. Vi får en fin presentation av företaget och alla deras olika verksamheter.

Matresan
Bankens vice VD, Sten Törnsten, i samspråk med resenär på Väddö Gårdsmejeri

Klockan 17 är vi åter på Norrteljeporten och Matresan är över för denna gång men håll utkik framöver efter fler Matresor hos Visit Roslagen.

Stäng Skriv ut