Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies och hur du kan stänga av dem.

OK
Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Smakfullt i Furusund

Furusunds Värdshus Företagsrådgivaren Thomas Stålkrantz med Malin & David
2018-04-17

Krögarparet Malin Jönsson och David Mattsson på Furusunds Värdshus vill bidra till ett blomstrande Furusund och vill förhöja upplevelsen av en utflykt till skärgårdsorten. Till säsongen 2018 har de, förutom det uppsnyggade Värdshuset, 20 renoverade hotellrum i olika storlekar. Dessutom har restaurangen redan kvalat in i White Guide.

Redan när man stiger innanför dörren i Värdshuset, som en gång byggdes som tullhus, möts man av den hemtrevliga atmosfären med rustika möbler, öppen spis och inbjudande sittplatser.
Furusunds Värdshus
Malin och David har en bakgrund som krögare vid Fejans skärgårdskrog som brann ner sommaren 2015 och som ännu inte har återställts. När de fick frågan, från nya ägaren av Furusunds Värdshus, om de kunde tänka sig att driva Värdshuset var de inte sena att nappa på idén. De lockades av ägarens vision av Furusund som ort och att de fick vara med från början att sätta sin prägel på verksamheten.
- Vi fick vara delaktiga i utformningen redan från början. Det är exempelvis David som har ritat köket utifrån vad han vet är ett bra flöde som ger ett bra arbetsklimat, berättar Malin.
Och med tanke på hans bakgrund som kock borde det vara något som han har kläm på. Det är David som ansvarar för köket medan Malin har en mer koordinerande roll för resten av verksamheten såsom exempelvis bokningar och bemanning.
Furusunds Värdshus

Med i årets restaurangguide - White Guide

Vid Valborg 2017 slog ett nyrenoverat Värdshus upp portarna igen. Och satsningen har redan belönat sig. Redan efter första året kom Värdshuset med i restaurangguiden White Guide – som premierar kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande.
- Vi har bättre förutsättningar här. Det är som Fejan 2.0. Här har vi en riktig gästhamn, vi har ett hotell istället för ett vandrarhem och vi har allt i samma hus, säger David
Plus att det är vinterbonat, flikar Malin in och påpekar att de siktar på att bedriva verksamheten året runt.

Vill bli skärgårdens självklara besöksmål

Malin och David vill inkludera Furusunds historia i själva upplevelsen när man besöker Värdshuset och har lyckats lyfta fram det i inredningen. Många gamla bilder i restaurangen, på menyer och i rummen vittnar om Furusunds historia som kurort och en hel del kända ansikten som Astrid Lindgren och August Strindberg blickar tillbaka från tavlorna på väggarna.
Furusunds Värdshus
Här är det Evert Taube som blickar tillbaka på dig.
- Vi brinner för att utveckla Furusund som besöksmål – att vi tillsammans med andra företagare kan lyfta orten och på det sättet hoppas vi att även andra ser möjligheter med att skapa något i Furusund, berättar David.
Furusunds Värdshus
Skärgårdsliv utanför fönstret

Självklart med en lokal bank

De vill vara en mötespunkt även för ortsborna och försöker så långt det är möjligt använda sig av det lokala utbudet när det gäller att anlita tjänster eller som leverantörer av råvaror. I samma anda känns det som rätt beslut att ha en lokal bank.
- Jag skrev ett brev till Roslagens Sparbank när vi skulle öppna på Fejan och vi inte hade en krona i insats. Jag berättade att jag är från Tjockö från början och vilken vision vi hade. Banken trodde på vår affärsidé och vi har varit banken trogna sedan dess, berättar David.
Furusunds Värdshus
Malin och David i samspråk med företagsrådgivare Thomas (i mitten).
Ungefär här i intervjun behöver David åka iväg för att hämta barnen. Företagsrådgivaren Thomas Stålkrantz passar då på att fråga Malin hur det går att kombinera företagandet med att ha små barn.
- Det är ett pusslande och inte alltid lätt. Vi har stor hjälp av familj och vänner. Sedan är barnen med mycket också och det tror jag inte är fel att de får känna sig lite delaktiga, berättar hon.
Andra utmaningar är att hitta och behålla bra medarbetare med tanke på att det inte är en året-runt-öppen verksamhet än.
Furusunds Värdshus

Vad är allra roligast med ditt jobb Malin?

Det är att det är så varierande. Jag kan börja morgonen med att kolla mejl, uppdatera hemsidan till att fixa ett blomsterarrangemang och ha personalmöten. Och sedan hoppa in och servera. Det blir aldrig långtråkigt!

Slutligen, Malin, vad är ditt tips till andra som funderar på att starta företag?

Tro på dig själv. Våga satsa och våga göra det du trivs med. Lita på din magkänsla! Om du tror att det blir bra så blir det säkert bra.
Och i fallet med Furusunds Värdshus stämmer det verkligen. Redan en uppskattad verksamhet med en plats i White Guide.
Furusunds Värdshus
Havsutsikt från huvudkudden

Vill du också bli företagare?

Har du också någon idé du går och bär på som du tror kan skapa tillväxt i Roslagen?
Kolla in våra sidor om att starta eget företag och få tips på vägen.
Prata med Roslagens största företagsbank. Läs mer på företagssidorna

Stäng Skriv ut