Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hur gör vi Roslagen bättre - till en plats för alla?

En plats för Alla - gruppfoto På scenen fanns det också plats för alla!

En tung skara föreläsare och inspiratörer inom samhällsbyggnad besökte Sparbanken i veckan. Syftet var att lyfta frågorna kring inkludering och hur vi tillsammans kan göra Roslagen bättre och starkare.

En av initiativtagarna till kvällen ”En plats för alla” inledde, Claes-Göran Sylvén, från ICA Flygfyren:

– Syftet med den här kvällen är att skapa en plattform för samhället vi lever i. Utanförskap är något av det värsta som kan finnas i ett samhälle. Det är viktigt att vi tillsammans gör något åt det. Ett segregerat samhälle är ett dåligt samhälle, konstaterade Claes-Göran.

─ På samma sätt som tidigare generationer har skapat bra förutsättningar för oss, ska vi skapa bra förutsättningar för kommande generationer. Vi vill att alla ska ta med sig en stafettpinne med sig härifrån, avrundade Claes Göran.

Han presenterade också övriga initiativtagare – Roslagens Sparbanks Stiftelser, Norrtelje Tidning och Norrtälje Kommun. Sedan släppte han upp första talaren på scenen:

Hur bygger vi världens bästa samhälle för olika?

En plats för Alla - Johan Oljeqvist
Johan Oljeqvist, VD Fryshuset - Hur bygger vi ett bra samhälle?

Först upp av talarna var Johan Oljeqvist, VD på Fryshuset. Han började med att konstatera att allt blir bättre, i världen sjunker antalet fattiga, barnadödligheten och sjukdomar minskar. Stora delar av världen har haft en ekonomisk utveckling som vi inte sett, någonsin. Men för Europa, som under 600 år har varit dominant globalt när det gäller att sätta normer, kontrollera ekonomin och kultur, är det nu kämpigare, med upp till 30 procents ungdomsarbetslöshet i delar av Sydeuropa, Brexit, växande nationalism och en stark polarisering. Allt detta drivs av rädsla, som kan härledas till globaliseringen. Och flyktingvågen 2015 förstärkte den polariseringen.

Hösten 2015 vandrade människor hit från Mellanöstern. De bokstavligen talat gick genom hela Europa för att komma hit, för att det var till Sverige de ville. Då, om inte förr, blev det konkret för alla att vi är en del av en globaliserad värld. Det förändrade Sverige i grunden. Och det har redan hänt.

Sverige är världens bästa land. Men vi är annorlunda, vi sticker ut i World Value Survey, vi slår inte våra barn, vi är sekulära och individualister. Men vi är också världens mest jämlika land.

Men nu för tiden växer 25 procent av Sveriges barn upp i det vi kallar utanförskapsområden, i vetskapen om att de inte har samma förutsättningar som andra. Detta gäller även ungdomar på landsbygden. De tappar hoppet innan de fyllt 15 år. När vi på Fryshuset kommer ut och jobbar i utanförskapsområden så kommer så gott som alla, även de mest destruktiva, att välja det positiva. Om de kan få en möjlighet så skapas en positiv revanschlust och nybyggaranda, som vi behöver.

─ Vi har byggt ett av världens bästa samhällen för oss som varit lika. Men vi är inte lika längre. Och om vi bestämmer oss för att vara ett av världens bästa länder på att bygga ett samhälle för människor som är olika, så kommer vi lyckas med det också, hävdade Johan!

Att SÄGA mångfald är inte svårt - men hur GÖR man det?

En plats för Alla - Pär Johansson
Pär Johansson, Glada Hudik - Jag tror på människor

Den engagerade Pär Johansson från Glada Hudik-teatern, pratade med hela kroppen och han fick publiken att växla mellan skratt och tårar flera gånger, bara genom att berätta om människorna han jobbar med och som han har träffat. Han avhandlade allt från ett studiebesök i en videobutik i Stockholm till hur skådespelarna i teatern blivit kändisar genom ICA:s reklamfilmer och arbetet på teatern.

─ Jag jobbar inte med människor för att jag tycker synd om dem, utan för att jag tror på dem. Och då bemöter man människor med respekt och ser dem!

Pär berättade också att han nu för tiden har tre levnadsregler:

  • Jag ska omge mig med människor som ger mig energi
  • Jag ska bli glad när det går bra för andra.
  • Jag ska sluta klaga!

─ Och kom ihåg - att SÄGA mångfald är inget svårt – det som krävs nu är att handla. Gör saker och ta initiativ. Allt förändringsarbete måste komma inifrån.

─ Enkla jobb och skitjobb måste bli coola jobb (inte utnyttjande). Jag har själv två utvecklingsstörda killar som klipper min gräsmatta, och de kunde inte vara stoltare, avslutade Pär!

Utmaningen i att möta det framtida utanförskapet

En plats för Alla - Ingvar Nilsson
Ingvar Nilsson, Nationalekonom - utanförskapet kostar 210 miljarder

Ingvar Nilsson, Nationalekonom, hade den tuffa uppgiften att gå på scenen direkt efter Pär Johansson. Han inledde med den retoriska frågan:

─ Vad kostar en ”körklar” ungdom i 18-19-årsåldern? Jo, cirka 3 miljoner, inklusive allt från mödravård, förskola och skola.

Och idag finns det i varje årskull cirka 100 000 ungdomar – ungefär 13 000 av dem kommer lämna skolan för ett liv i utanförskap. Ofta beror det på någon form av misslyckande i eller av skolan. Kostnaden för detta utanförskap blir 210 miljarder per årskull!

─ Vad är det som blir så dyrt? En tidig insats för ett dyslexi-barn kostar bara 20 000 kr, en ADHD-behandling är också relativt billig. 210 miljarder är alltså prislappen på att INTE göra något! Pengarna kommer ju spenderas förr eller senare, men när det bränner till finns det alltid pengar, konstaterade Ingvar.

Vi bygger upp en investering i människor under skoltiden, vad händer då när någon inte blir ”produktiv och börjar betala tillbaka? Det är lönsamt att satsa på människor – 70 procents avkastning på investeringen.

─ Hitta sätt att tänka långsiktigt, och att tänka i helheter. Väg kostnad för en insats mot kostnad för att avstå från insatsen, avslutade Ingvar.

Hur blir sociala innovationer sociala företag?

En plats för Alla - Investera Invest
Golnaz, Pegah och Natassia - om socialt företagande

Golnaz Hashemzadeh, Inkludera Invest, kom från Iran som barn. Hennes föräldrar var oppositionella och flydde på 80-talet. Och hon kommer alltid komma ihåg bilden av Sverige:

 ─ Sverige tog emot oss. För min familj var det skillnaden mellan frihet och förtryck, mellan liv och död. Jag kommer alltid älska Sverige för det, sade Golnaz med eftertryck. Och för att kunna fortsätta bygga ett tryggt, fritt, öppet Sverige måste fler inkluderas.

Vårt mål är att alla som lever här ska vara deltagande och bidragande till samhällslivet. Det finns många förslag på hur det ska gå till, idéer och sociala innovationer. Vår affärsidé är att vara med och affärsutveckla organisationer som Idrott utan gränser, Maskrosbarn, Kompis Sverige och Process Kedjan.

─ Vi vill hjälpa de föreningarna att bli långsiktigt hållbara, att de går att skala upp och överleva över tid, inte bara bli ett kortsiktigt projekt i en enstaka kommun, avrundade Golnaz.

Inkludera Invest bistår med de ekonomiska verktygen och paketerar verksamheten så att föreningar kan sälja tjänster till bland annat kommuner. Vi vill komma in i systemen, för att i förlängningen förändra systemet inifrån.

Kompis Sverige är ett av de företag som Inkludera Invest jobbar med. Grundarna Pegah Afsharian och Natassia Fry berättade om sin verksamhet. De var båda tidigare aktiva i Röda korset och ville hjälpa till att skapa möten mellan människor. Då skapade de Kompis Sverige. Företaget arbetar med principen att integration är en tvåvägsprocess. Målet är att sudda ut gränsen mellan etablerade svenskar och nya svenskar.

Som företag skapar de möten i en 5-stegsprocess, från Rekrytering av nya ”vänner”, intervjuer, genomföra matchningar mellan etablerade svenskar och nya svenskar, ”kompisträffar” och gruppaktiviteter.

─ Idag har Kompis Sverige 11 anställda och verksamhet i många kommuner, avslutade Pegah och Natassia stolt.

Lokala företrädare i panelen

En plats för Alla - Panalen
Fyra lokala företrädare får tycka till

Efter föreläsarna anordnades också en paneldiskussion där flera lokala företrädare som jobbar med utanförskap på olika sätt fick berätta om sin syn på det som pratats om under kvällen.

Christoffer Johansson, Idrott Utan gränser, tyckte att det var viktigt att nå ut till ungdomarna och skapa en plattform där de möts och skapar relationer, för att bekämpa utanförskap.

─ Idrott Utan gränser jobbar med idrotten som verktyg, men det går att göra på olika sätt, tyckte Christoffer.

Amr Osman, Integrationssamordnare på Norrtälje Kommun, uppmanade alla företag att ta in en praktikant. Han tyckte också att alla borde följa Norrtälje kommun på sociala medier för att se alla andra aktiviteter och verksamheter som arrangeras.

─ Och är du privatperson så borde du bli fadder för en nyanländ här i kommunen, uppmanade Amr.

Bertil Mattsson från Norrtäljepolisen, tycker det är synd att polisen kommer in så sent.

─ Vi har idag ganska lite kontakt med ungdomar i yngre ålder, när de kommer till oss är det ofta för sent. Jag skulle önska att vi kunde arbeta med barnen mycket tidigare.

Ingrid Landin, kommunalråd (MP), sa att hon blev inspirerad av flera av kvällens talare:

─ Jag sitter i budgetprocesser och arbetar med de här frågorna som allt annat. Tänk om vi istället skulle kunna göra avskrivningar för långsiktiga, sociala investeringar i barn och unga, som vi gör på fastigheter?!

─ Vi måste också vara med och skapa jobben som inte finns eller som inte syns idag - en ny, spännande utmaning, avslutade Ingrid

Workshop och avslutning

En plats för Alla - Workshop
Engagemanget från kvällens talare hade smittat av sig på deltagarna

Lydia Capolicchio, kvällens moderator, organiserade sedan ett grupparbete, där alla grupper skulle diskutera sig fram till tre konkreta saker som de tyckte var viktigt att jobba vidare med, eller som glömdes bort under kvällen.

Efter engagerade diskussioner i grupperna samlades förslagen in och Claes-Göran Sylvén knöt ihop kvällen genom att önska att alla nu går hem på var sitt håll och börjar jobba inkluderande för att skapa en plats för alla.

 ─ Framåt våren kommer vi att komma tillbaka med målet att samla allas krafter och idéer och gemensamt fortsätta arbeta för ett bättre Roslagen!

En plats för Alla - Sylwen
Claes-Göran Sylvén tackar alla som kommit

Stäng Skriv ut