Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Efterlysta gamla sedlar och mynt 2017
Efterlysta!

Sedel- och myntutbytet

Den 30 juni blir de gamla 1-, 2- och 5-kronorna, samt 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga som betalmedel.

Töm sparbössan- sök på myntkartan.se för att se var

Alla gamla mynt utom 10-kronan blir ogiltiga betalningsmedel den 30 juni 2017. Lämna in eller handla för dina mynt redan nu. Tänk på att det kan vara svårt för butiker och banker att ta emot stora mängder mynt, särskilt när vi börjar närma oss slutet av utbytet. Var därför ute i god tid.

Har du stora mängder mynt? - På myntkartan kan du se var du kan sätta in dem.

Myntkartan.se

Sedlar

Den 30 juni blir även de gamla 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga som betalmedel. Handla för dina sedlar redan idag eller sätt in dem på ditt bankkonto. Vänd dig till din bank för mer information om du har stora mängder sedlar att sätta in. Kom ihåg att vara ute i god tid.

Därför måste banken ställa frågor

När du vill sätta in pengar på banken eller göra någon annan transaktion måste du vara beredd på att svara på frågor om varifrån pengarna kommer och visa en giltig id-handling. I vissa fall kan banken även behöva se avtal, kvitton, fakturor eller andra handlingar som visar hur du har fått pengarna. Det har att göra med penningtvättslagen, som innebär att bland annat banker är skyldiga att ta reda på varifrån pengarna kommer.

Läs mer om varför banken måste ställa frågor

Bakgrund

Under 2015 och 2016 fick Sverige nya sedlar och mynt. Sedlarna får bland annat nya motiv och säkerhetsdetaljer. Mynten blir mindre och lättare.

Den 3 oktober 2016 släppte Riksbanken nya 100- och 500-kronorssedlar samt nya 1-, 2- och 5-kronorsmynt. 10-kronan blir kvar oförändrad. De gamla sedlarna och mynten är giltiga fram till 30 juni 2017.

Mer information

Riksbankens information om sedel- och myntutbytet

Riksbankens inlösen av gamla sedlar

Riksbankens informationsfilm

 

Stäng Skriv ut